Home

Achtergrond 720 x bekeken 37 reacties

Duizenden boerderijen komen in de verkoop

De komende tien tot vijftien jaar zullen tussen de 17.000 en 19.000 boerderijen in Nederland te koop komen te staan.

Het bedrijfshoofd op deze agrarische ondernemingen is nu al 50 jaar of ouder. Voor duizenden boerderijen is geen opvolger. Voor duizenden boerderijen is geen opvolger.

Dat blijkt uit een studie die het economisch onderzoeksinstituut LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit, heeft uitgevoerd. Het ministerie van LNV wilde weten hoe de toekomst van het boerenbedrijf in Nederland eruit ziet en hoe dat in buurlanden is.

Volgens het LEI is 40 procent van de bedrijfshoofden van boerderijen ouder dan 55 jaar. Dat is in België, Denemarken en Duitsland ook zo. In Nederland zijn relatief wat meer biologische bedrijven, waarvan het bedrijfshoofd ook wat jonger is. Het totaal aantal bedrijven in de vier landen is de laatste twintig jaar met 40 procent gedaald.

Op een middelgrote tot grote onderneming is volgens het LEI een goed inkomen te verdienen tot bijna twee keer modaal. Kleine bedrijven hebben het veel moeilijker, daar wordt gemiddeld 14.700 euro per jaar verdiend en dat is minder dan de helft van modaal. Toch staat op 3700 van deze kleine boederijen wel een opvolger klaar.

Het LEI adviseert het ministerie om opvolgers van kleine bedrijven te helpen om hun bedrijf samen te voegen met dat van een andere kleine ondernemer dan wel hun mogelijkheden te bieden om een groter bedrijf te kopen. Het ministerie zou daar coaches voor kunnen aanstellen. Want er zal een tekort aan bedrijfsopvolgers ontstaan, terwijl een aantal kleine boerderijen niet zal kunnen overleven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toekomst

  Niks verkopen, de beste belegging is een boerderij met veel land erom heen. Ge zijt gewaarschuwd.

 • no-profile-image

  gerrit

  wat wordt de Nederlandse (varkensboer )besodemieterd met zijn vlees, moet je een keer vlees bij een Duise Metscher (slager) kopen dan weet je het meteen, daar krimpt je stuk niet zo er is geen water in gespoten en de consumenten prijs is lager terwijl de boer hetzelfde ontvangt als de Nederlandse boer, zelfs de smaak is beter

 • no-profile-image

  herkauwer

  Attentie beste mensen: deze informatie komt van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Dat is een Wageningse Beleidsvoorkookhapjespan waar nog nooit iets eetbaars uit op tafel is gekomen. Voorbeeldje? Vorig jaar juni werd er in de oude Verkadefabriek te Den Bosch een minisymposium gehouden over (Mega)Stallen in het landschap. Het spits werd afgebeten door LEI-onderzoeker Gé Backus, die begon met de memorabele openbaring, dat aan het ontbijt zijn vrouw had gevraagd wat hij de mensen eigenlijk wilde gaan vertellen. Zijn antwoord was geweest: "Géén idee, maar dat zie ik dan wel weer!" Nou, dat hebben de toehoorders geweten! Even voor alle duidelijkheid: het was een door LNV Betaald optreden! Dit deed mij terugdenken aan een ander optreden, namelijk dat van LEI- onderzoeker Harry Verreijken, die een jaar of wat terug door NOVA werd gehoord over het dichtslibben met woningbouw in het Groene Hart. Zonder de minste géne zei Verreijken, dat hij liever mooie nieuwbouw zag dat al die nutteloze weilanden en sloten! Toen er werd opgemerkt dat die weilanden en sloten nou juist zo belangrijk waren voor de natuur, reageerde de academicus onverbloemd: "nou, in de tuinen van die nieuwe woningen kunnen toch ook vogels gaan broeden. Merels, mezen, mussen!" Ik bedoel maar: laat je niet kopdol maken door het LEI, het is namelijk de WUR maar!

 • no-profile-image

  Han

  John. Het gemengde bedrijf dat ik bedoel omvat akkerbouw ten dienste van de melkveehouderij. Kan uiteraard ook met varkens uitgebreid worden of graanteelt en varkens zonder melkvee.
  Bedrijf beslaat 600 ha dat in aanloop gepacht kan worden. Koeien zijn middelmatig en bedrijfsvoering is extensief tot zeer extensief.

 • no-profile-image

  john

  zijn er ook voorbeelden van jonge ondernemers die het daar in de regio succesvol opgepakt hebben? ik neem aan dat daar de kennis en producten op een ander niveau liggen dan hier in het westen? Als ik hier een probleem heb is er binnen no time iemand aanwezig om het probleem te bekijken en samen een oplossing te zoeken. Dat lijkt me daar een stuk moeilijker al bied het internet natuurlijk wel mogelijkheden.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Gaan ze dan een sloop regeling bedenken voor leegkomende bedrijfswoningen . Want als ik een ander artikel laatst goed begreep ,wil men geen burgers in leegkomende bedrijfwoningen hebben wonen . Dus opkopen die handel en slopen . Is goed voor werkgelegenheid en overschot aan huizen wordt minder .Want er kan bijna geen een starter nog een huis betalen en de bevolking gaat krimpen . Je vraagt je af waar moet dat heen met platteland . De geiten wollensokken bestuurders weten wel hoe ze de economie af moeten breken . Maar hoe ze weer op te bouwen weet men niet want dat is niet hun doelstelling . Dit zijn de naweeen van kosten van dier en melkrechten een kosten hoge meststoffenwet , hogere welzijns eissen dan in andere landen enz. Men wist waarschijnlijk al voor dat ze onderzoek deden wat de uitslag was . Elk jaar heeft men de meitellings gegevens van elke boer . Maar gestudeerde mensen houden elkaar wel bezig met onderzoeken ,om zo een goede boterham te verdienen . Maar het draagt niets bij aan het resultaat en de boer zijn bedrijfsvoering wordt weer doelwit van den haag , in dit geval wil men boeren samenbrengen om als groter bedrijf verder te gaan . Maar waarschijnlijk niet mega of tog ? . Elke bemoeinis van de overheid heeft slachtoffers gemaakt , en deze zeer zeker ook . Veel boeren willen zelfstandig kunnen beslissen wat ze doen . Als men met meerdere samen een nieuw bedrijf maakt door bedrijven samen te voegen . Gaat het vroeg of laat fout , zeker als de volgende generatie moet overnemen .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Niets. Dat ministerie kan per direct opgedoekt worden. Bespaart meteen 2 miljard euro.

 • no-profile-image

  guus

  ik zou wel boer willen worden mar s pap is geen boer dus helaas

 • no-profile-image

  piet

  wie wil er nou nog boer worden . met een rendament van 0,2% en groen links op je hielen

 • no-profile-image

  gert

  veel nieuwe hobbyboeren

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Pietje Zwets, regeren is vooruitzien!!!... Zo denk ik er ook over!!!... Bij de Notaris kan veel beschreven worden!!!...

 • no-profile-image

  champignonboer

  Laat de boer lekker stoppen ..laat m dan op zn land ook woningen bouwen, de boer kan goedkoop bouwen en de woningen verhuren en heeft zo inkomsten voor de volgende generatie >>>>>>>

 • no-profile-image

  boertje

  Ik kijk er niet van op. Er is een compleet ontmoedigingsbeleid van de overheid. Jonge mensen stinken er niet meer in. Je wordt als boer uitgeknepen door wetjes en regeltjes en een hoop gezeur. Daarnaast krijg je structureel te weinig voor je productien en mag je elk jaar een stapje harde lopen. Nou blijven er geen boer over en is het weer niet goed. Ik snap er niks van.

 • no-profile-image

  Dairy farmer

  Al kreeg ik een boerderij voor niks zou ik nog niet willen boeren in Nederland.
  Al 30 jaar worden de boeren weggepest dat verander je niet zomaar.

 • no-profile-image

  koetje

  Er is ook geen andere universiteit waar de diverse hoogleraren zo lijnrecht tegenover elkaar staan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is een situatie die wij ons al niet eens meer voor kunnen stellen. Lang geleden moet het hier ook zo zijn geweest, totdat de natuur- en milieuclubs infiltreerden bij LNV en de WUR.

 • no-profile-image

  Ryan

  ook in Canada word geklaagd. De varkens boeren gaaan ook links en rechts kapot. De graan boeren moeten groter worden anders liggen zij er ook uit. De melk en hoender boeren doen het redelijk tot heel goed van wege het beschermende quota systeem. je produceert voor je eigen markt en trek je niet zoveel aan van de wereld prijs. het is net die wereld prijs waar het altijd op uit draait. we produceren in de wereld net ietjes meer dan dat we nodig zijn en vanwege die extra hoeveelheden( ongeveer 3 tot 5%)hebben de primaire boeren geen inkomen. ook in Canada worden d e regels aan gescherpt en word er geklaagd over de nieuwe wetten en regels. zolang de boer een redelijk inkomen kan verdienen zullen de meeste regels geen probleem zijn maar zodra het inkomen weg is zal er geen zoon dochter het bedrijf willen overnemen.

 • no-profile-image

  .

  en gij gleuft da

 • no-profile-image

  Wat zeur je nou

  Op een middelgrote tot grote onderneming is volgens het LEI een goed inkomen te verdienen tot bijna twee keer modaal.

 • no-profile-image

  john

  guus waar ligt je interesse? ook voor jonge ondernemers waarvan de ouders geen boer zijn liggen er kansen. Zeker als je nu leest dat er zoveel bedrijven zonder opvolger zitten.

 • no-profile-image

  Harm

  De tweede kamer zal niet geschokt zijn door deze conclusie.
  Het blijkt dat het beleid van ontmoedigen eindelijk zijn vruchten afwerpt. De coaches zullen er voor moeten zorgen dat de laatste welwillende opvolger het ook voor gezien houden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je ziet het helemaal goed, John. Er wordt door LNV al jarenlang een uitrookbeleid gevoerd dat nu zijn vruchten begint af te werpen. Wat zeuren ze nou? Dit was toch de bedoeling? Ze hebben het voor elkaar gekregen dat mensen zich scheel betalen aan een hoop onzin, geen plezier meer hebben in hun werk en dat de jonge generatie hier ook geen trek meer in heeft. Hulde aan het ministerie van LNV dat dit toch maar mooi voor elkaar heeft weten te krijgen in een paar jaar, met al hun leugens en bedrog en dat bedroevend lage kennisniveau.

 • no-profile-image

  wie het langst leeft

  ik las hier in een ander bericht dat de provincies bijna geen geld meer hebben om grond aan te kopen,komt de uitkomst van dit onderzoek even goed uit zeg! pfff

 • no-profile-image

  zozo

  er moet een oorlog komen zodat de burgers niet meer te vreten hebben dan worden de boeren weer Boer,nu worden ze Kapot gemaakt.

 • no-profile-image

  gert

  wat moet dan nog een minister van landbouw doen ?

 • no-profile-image

  pietje

  Allemaal gezwets!!! Een slimme boer blijft boer tot na zijn dood!!! Denk daar maar eens goed over na. Kijk ook na de boer zijn dood kan alles verdeelt worden. Sterker nog, zelfs na zijn dood kan je gewoon door boeren. Breng je geld niet te vroeg naar de fiscus.

 • no-profile-image

  gerrie

  Kunnen ze eindelijk een van de plannen van Hitler doorvoeren. We maken van Nederland 1 groot pretpark. Inderdaad. het was 1 van de plannen van het Derde Rijk. Lamballen en consumeren in nederland met al die ivorentorens van papier en digitale speeltjes

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoe is dat dan in Canada, Dairy Farmer? Worden de boeren daar nog wel gewaardeerd?

 • no-profile-image

  TUKKER

  DAN BLIJVEN ER DUS MAAR 1000 OVER

 • no-profile-image

  john

  hoi han, ik heb juist helemaal geen interesse in grond.. er moet veel vermogen voor weinig rendement. ik noem grond ook altijd leuk voor later. Als ik straks 50 a 55 ben kan ik nog wat ploegen en zaaien. maar voordat het zover is zal ik mijn geld toch zo moeten investeren dat het meer rendement oplevert zodat ook ik grond kan gaan kopen. Momenteel richt ik me op de varkentjes en dat pakt gelukkig goed uit. Ook bij de varkens zijn grote voordelen te halen door bedrijven samen te voegen. zeker als er een multiple site plan opgezet wordt. iedere partner nog zijn eigen taken en bedrijf en toch maximaal rendement. Maar een gemengd bedrijf? is dat koeien varkens en akkerbouw?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @ Kritische lezer. Ja, in Canada wordt je als boer nog echt gewaardeerd, omdat mensen weten dat hun eten van diezelfde boeren komt. Melkveehouders en kippenhouders hebben een (hoge ) garantieprijs, en de andere sectoren hebben een vrije marktprijs, maar ook de vrijheid om te ondernemen naar eigen inzicht. In mijn mening is er geen enkel land in de wereld waar het beroerder is voor boeren, dan in NL.
  Ik zou er ook voor geen goud meer willen boeren.

 • no-profile-image

  Leen

  Wel netjes je gecomineerde opgave invullen hoor! Dan rollen dit soort cijfers zo uit 't computertje. Mijn advies is om papieren aangifte te doen en zo min mogelijk in te vullen.

 • no-profile-image

  john

  ik ben benieuwd hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelen.. als er coaches komen die dadelijk rechtstreeks aan het ministerie laten zien wat al die regelgeving van de afgelopen jaren voor een beslag legt op het inkomen... er zijn een aantal dingen die overname in de weg zitten waarvan mijn inziens de belangrijkste: dierrechten. Allemaal papier waarvoor wel betaald moet worden maar niets oplevert. En het lei geeft ook aan: bedrijven moeten groter worden om te overleven. efficientie staat voorop in de bedrijfsvoering. voor een klein clubje blijft er ruimte over om op de biologische tour te gaan maar dat clubje zal select blijven. Maar als de prijzen van agrarische bedrijven zakken zie ik het wel zitten om er enkele over te nemen en samen te voegen.

 • no-profile-image

  koetje

  Wageningen doet uitgebreid onderzoek naar fabrieksmatige productie van vlees zonder levende dieren te gebruiken(mbv stamcellen).Het probleem dat er een tekort aan boeren gaat komen in de toekomst(niet alleen in NL) is allang bekend bij LNV en consorten.Hogere voedselprijzen is blijkbaar geen optie om de algehele malaise in de land en tuinbouw op te lossen.Dus hier wordt allang op in gespeeld door de "Gouden Driehoek".

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De gouden driehoek ja. De driehoek Wageningen, LNV en de natuur- en milieuclubs.

 • no-profile-image

  inwoner

  we zitten weer in de tijd dat de stomste thuis boer wordt.

 • no-profile-image

  Han

  John ik begrijp dat jij land wilt hebben. O.K. dan nog blijven de gebouwen over en die staan in een deel van Nederland dat volgens huisvesting >leeg loopt<. Geen leuk vooruitzicht voor de stoppende boer, is en zijn land en zijn gebouwen minder waard dan de nog niet afgelosten hypotheek bij Rabo Nederland. Wat nu?? Hoeplijk valt het mee en komt zijn pensioen nog uit zijn bedrijf.
  Met deze info van het CBS en LEI is het niet moeilijk te voorspellen, dat de schaalvergroting doorzet. Onze voormannen en ook onze minister hebben geen extra gave nodig om dat te voorspellen.
  Guus ik weet een gemengd bedrijf ter overname, de eigenaar is bereid een goede opvolger financieel en in daden te steunen tot aan de definitieve overname na bv 5 á 10 jaar. Mijn mail adres agratax@xs4all.nl

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.