Home

Achtergrond 261 x bekeken

'Duitse rode bessen bevatten te veel residuen'

Greenpeace Duitsland eist dat er grenswaardes komen voor restanten van middelen, naar aanleiding van een laboratoriumtest van rode bessen.

Volgens een chemicus van de milieuorganisatie, Manfred Santen, blijkt dat in elke onderzochte bes gemiddeld zes verschillende middelen zitten. "Spuiten met veel middelen is een gebruikelijke truc van de telers van groente en fruit om aan de wettelijke grensnormen voor afzonderlijke middelen te voldoen", zegt Santen. Onder de aangetroffen resten bevonden zich tevens in de EU verboden middelen: difenoconazol (bij bessen ingekocht bij Edeka) en dodin (bij bessen van supermarkt Tengelmann).

De Duitse voedselautoriteit BVL wijst dat van de hand. "Alle 21 actieve stoffen die in de proeven zijn aangetoond, zijn momenteel in de EU toegelaten, zij het dat voor drie daarvan overgangstermijnen lopen."

BVL constateert ook dat er van overschrijdingen van de grenswaardes in geen enkel geval sprake is geweest en dat er dus van consumptie van de bedoelde bessen geen gevaar voor de gezondheid te duchten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.