Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

D66 bespeurt misbruik CO2-subsidies

Bedrijven maken misbruik van een profijtelijke regeling om een bepaald broeikasgas te vernietigen.

Ze laten het broeikasgas HFC-23 in ontwikkelingslanden speciaal produceren om vervolgens winst te maken op de vernietiging ervan. D66-Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy heeft dat donderdag gemeld aan de Europese Commissie. Gerbrandy baseert zich daarbij op onderzoek van milieuorganisaties Sandbag en CDM Watch.

HFC-23 is een bijproduct van HFC-22 dat wordt gebruikt om airco's en koelkasten te maken. Volgens de onderzoekers is het relatief goedkoop voor bedrijven om dit gas te vernietigen, maar krijgen ze er relatief dure CO2-emissierechten voor terug. "Wij betalen met zijn allen omgerekend 12 euro voor iets dat de bedrijven zelf 0,17 cent kost'', aldus Gerbrandy.

De D66-er stelt voor om HFC-23 buiten het emissiehandelssysteem te plaatsen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dat krijg je met dit soort regels,het is weer handel in gebakken lucht

Of registreer je om te kunnen reageren.