Home

Achtergrond 2935 x bekeken 4 reacties

Compleet melkveebedrijf Midden-Frankrijk

Midden in Frankrijk, in het departement Indre-et-Loire, staat een fraai melkveebedrijf met een quotum van 800.000 liter en ruim 100 hectare grond. De meeste gebouwen zijn de afgelopen vijf jaar gebouwd of gerenoveerd.

Het is een mooi melkveebedrijf met jonge gebouwen, zegt Leo Dorresteijn, emigratiebegeleider bij Van der Slikke rentmeesters, die de boerderij in portefeuille hebben. "Dit bedrijf is af." De boerderij is tien jaar geleden door een familie gekocht als belegging. Het bedrijf is onder hun leiding met succes omgevormd van een gemengd bedrijf naar een modern melkveebedrijf. "Ze hebben de juiste stappen gezet, het vleesvee afgestoten en de zoogkoeienpremierechten omgewisseld voor extra melkquotum", zegt Dorresteijn. Daardoor staat er nu een melkveebedrijf te koop dat een goede uitgangspositie heeft voor de toekomst.

"De 108 hectare grond (lichte rivierklei) ligt in één blok rond de gebouwen", zegt Dorresteijn. "Het is opdrachtige grond, dus grond met een goede capillaire werking. Bovendien zijn het mooie grote vlakke percelen, zonder stenen." Op dit moment hebben ze 40 hectare maïs, 20 hectare tarwe, 44 hectare grasland en 4 hectare bos. Voor de snijmaïsteelt wordt in april vaste mest uitgereden, geploegd en direct erna het zaaibed bereid, zegt Dorresteijn. Het graan van het eigen bedrijf wordt geplet en met de voermengwagen gevoerd aan de koeien.

Ook de veestapel mag er zijn. De honderd melkkoeien (overwegend HF en wat Montbeliardes) hebben een gemiddelde productie van 9.000 liter. Door het omwisselen van premierechten voor zoogkoeien in extra quotum hebben ze nu een quotum van 800.000 kilo. "In Frankrijk willen zuivelfabrieken na de quotering met leveringsrechten gaan werken", zegt Dorresteijn. "Het basispakket producten moet een goede producentenprijs opbrengen. Méérproductie is mogelijk tegen de prijs die met export is te realiseren. Daarom is het van belang om een bedrijf met een goed quotum te kopen. Bovendien ligt dit bedrijf in een departement waar extra quotum relatief gemakkelijk te verkrijgen is. Jaarlijks kan men hier extra quotum aanvragen."

Ook wat betreft gebouwen is de boerderij klaar voor de toekomst, zegt Dorresteijn. Het melkvee staat in een stal met 120 boxen die met stro worden ingestrooid met een stroverdeler die over de mestgang rijdt. Omdat de ligboxenstal is verlengd is er ruimte voor meer dan 150 boxen. De mestopslag is geheel vernieuwd. "De mestschuiven deponeren de stromest in een betonnen opslagsilo. Het perssap wordt samen met het bedrijfsafvalwater opgevangen en verwerkt in een mini-waterzuivering. Het bedrijf voldoet in alle facetten aan de milieueisen." Van de vijf sleufsilo’s zijn er drie van recente datum.

Het achtiende-eeuwse woonhuis is gerestaureerd, goed geïsoleerd en heeft een woonkamer, woonkeuken, bijkeuken , drie slaapkamers en twee badkamers. Via een aparte toegang komt men in het gastenverblijf met twee slaapkamers en een badkamer.

Het melkveebedrijf kreeg vorig jaar een bedrijfstoeslag van 38.000 euro. De vraagprijs voor het gehele bedrijf (grond, gebouwen, quotum, inclusief makelaarskosten, is 1.430.000 euro. Dat is inclusief 100 melkkoeien, 75 stuks jongvee, trekkers en machines. Voor het onroerend goed moet in Frankrijk 5,5 procent overdrachtsbelasting worden betaald en 1 à 2 procent notariskosten. Die komen voor rekening van de koper.

De boerderij ligt in de buurt van Tours, een oude provinciestad aan de rivier de Loire. Het melkveebedrijf is goed bereikbaar en ligt 10 kilometer van de snelweg A10. De afstand tot Utrecht bedraagt 730 kilometer.

Meer informatie: Van der Slikke rentmeesters, Leo Dorresteijn, 0111 – 67 17 35 of 06 – 22 54 44 84, www.vdslikke.nl

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  roy

  aan boer uit knap ver weg: Als je de taal wilt leren, dan moet je eerst je eigen taal onder de knie hebben! Jouw grammatica is niet je sterkste punt! Verder ben ik het geheel met je eens. Misschien moet ik eens een vakantie inlasten naar Niedersachsen!

 • no-profile-image

  Gerlof

  Je zou hier zo een bord in de tuin zetten en naar Frankrijk gaan

 • no-profile-image

  Boer

  Opgepast! Bijna elke plek op aarde is stukken goedkoper dan Nederland. Mijn advies is om als eerste de taal te leren van het land waar je naar toe wil gaan. Huur er een huis en ga een jaartje bij iemand anders in de melkput staan. Je leerd de taal, de gewoontes en legt contacten. Desnoods zet je een bedrijfsleider op het bedrijf in nederland en verkoop je voor de zekerheid nog even niets want wie weet bevalt het land helemaal niet. Vind uit in welke buurt je wil wonen,(als je er wil wonen) waar de geschikte grond is, klimaat, regels etc en wat de werkelijke waarde is van het onroerend goed. De meeste nederlandse boeren verliezen nl meer geld tijdens hun emigratie dan waar ik mee begonnen ben te boeren. succes.

 • no-profile-image

  Schoppers

  bijna te mooi om te geloven

Of registreer je om te kunnen reageren.