Home

Achtergrond 171 x bekeken

Brussel wil stop op diepzee-olieboringen

EU-landen moeten voorlopig geen nieuwe vergunningen afgeven voor olie- en gasboringen in diepe zeegebieden.

EU-commissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat vandaag gezegd in het Europees Parlement.

"Momenteel moet de uiterste voorzichtigheid in acht worden genomen bij nieuwe boringen. In de huidige omstandigheden zou elke verantwoordelijke regering in praktijk nieuwe vergunningen voor diepzeeboringen opschorten'', zei de Duitser Oettinger, die verduidelijkte dat het feitelijk een moratorium op nieuwe boringen kan betekenen totdat meer bekend is over de oorzaken van de olieramp in de Verenigde Staten.

De EU-commissaris wil ook de zeggenschap over boringen gedeeltelijk verschuiven van nationale staten naar Brussel. Hij wil ook een 'stresstest' toepassen op de huidige wetten, om te zien of alle risico's zijn geregeld. Brussel wil ook garanties van oliebedrijven dat ze alle eventuele vervuiling gaan betalen. De komende maanden doet hij hiervoor wetsvoortellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.