Home

Achtergrond 349 x bekeken

Britse voedseldienst slachtoffer van bezuinigingen

De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency wordt opgeheven.

De taken van de FSA worden verdeeld over het ministerie voor volksgezondheid en dat voor plattelandszaken, voeding en milieu (dat ook over landbouw gaat). De FSA telt momenteel ongeveer 2.000 medewerkers en heeft een jaarlijks budget van 150 miljoen euro.

Het opheffen van de dienst maakt deel uit van de bezuinigingsoperatie waar de Britse regering mee bezig is. Al eerder zijn enkele adviescommissies op landbouwgebied gesneuveld terwijl ook de beide diensten voor diergezondheid worden samengevoegd.

De FSA is zo’n tien jaar geleden ingesteld nadat bij een aantal voedselschandalen, zoals de BSE-epidemie, dodelijke slachtoffers waren gevallen. De dienst wierp zich vooral op als waakhond tegen ongezonde voeding met grote campagnes tegen te veel zout of vet en een codering (de stoplichtencode) om ongezond voedsel aan te duiden.

Het opheffen van de dienst roept dan ook veel kritiek op uit kringen van gezondheidsorganisaties. "Het is waanzinning om de FSA op te heffen. De dienst speelde een heel belangrijke rol bij het verbeteren van de kwaliteit van de Britse voeding," aldus een woordvoerder van het National Obesity Forum.

Of registreer je om te kunnen reageren.