Home

Achtergrond 199 x bekeken

Britse markt overspoeld met scharreleieren

De Britse markt heeft de laatste tijd te kampen met een overvloed aan scharreleieren.

Veel producenten hebben vanwege de toenemende vraag min of meer tegelijkertijd de overstap gemaakt naar scharreleieren waardoor het evenwicht tussen vraag en aanbod zoek is. Een aantal verpakkers neemt geen nieuwe leveranciers meer aan, terwijl anderen de prijzen met zo’n 10 procent hebben verlaagd.

Volgens één van de grotere verpakkers, Oaklands Farms Eggs, is de markt volledig overspoeld met scharreleieren door de sterke groei van het aantal producenten in die sector. Oaklands heeft de prijzen inmiddels met 10 procent verlaagd met de waarschuwing dat de komende maanden verdere verlagingen te verwachten zijn.

Collega-bedrijven als Stonegate en Noble Foods nemen voorlopig geen nieuwe producenten meer aan, omdat ze ruim voldoende aanbod hebben. Volgens deskundigen op de eiermarkt zal de vraag wel blijven toenemen maar in een veel lager tempo dan in de afgelopen tijd.
Voorzitter John Reston van de British Free Range Egg Producers Association waarschuwt daarom 'dat de uitbreiding naar scharrelproductie beter beheerd moet worden.' "Iedereen heeft gewed op een fantastische toekomst maar we moeten niet te veel vooruit proberen te lopen. Dat betekent vooral niet beginnen met het bouwen van nieuwe eenheden voordat je zeker weet dat je ook een afnemer hebt voor de eieren."

Reston denkt overigens dat de markt op den duur zal stabiliseren en dat de huidige situatie van tijdelijke duur zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.