Home

Achtergrond 283 x bekeken

Brein aanslag Olympische Spelen München dood

Het brein achter de Palestijnse terreuractie tijdens de Olympische Spelen in het Duitse München in 1972, Abou Daoud, is vandaag overleden. Hij was 73. Dat hebben Palestijnse functionarissen laten weten.

Daoud, die eigenlijk Mohammed Daoud Odeh heette, overleed aan nierfalen in de Syrische hoofdstad Damascus, waar hij in ballingschap leefde. Hij wordt zaterdag nog begraven. Daoud was vroeger een van de leiders van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, een splintergroepering van Fatah van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat.


Daoud organiseerde de aanslag, die elf Israëlische sporters, vijf Palestijnen en twee Duitsers het leven kostte. Het gijzelingsdrama werd verfilmd als Munich door Steven Spielberg.


Het brein toonde nooit spijt. Na München stonden de Palestijnen volgens Daoud eindelijk in de kijker van de internationale gemeenschap. Volgens hem was de actie legitiem, omdat hij de Israëlische sporters als militaire reservisten beschouwde en de Palestijnen in oorlog waren met Israël. Hij heeft nimmer de intentie gehad om de sporters te doden, maar wilde hen gebruiken om meer dan tweehonderd Palestijnen uit Israëlische gevangenissen te krijgen.


In 1981 heeft de Israëlische geheime dienst Mossad hem naar eigen zeggen tevergeefs proberen te liquideren. In een café in het Poolse Warchau zou hij zijn neergeschoten door een Palestijnse dubbelagent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.