Home

Achtergrond 351 x bekeken

Brabant eens met tuinbouw in Dinteloord

Provinciale Staten van Noord-Brabant geeft in een provinciaal inpassingsplan zijn fiat aan een 'agro & foodcluster' met 220 hectare glas in West-Brabant.

Verwacht wordt dat in de zes weken dat de stukken na de zomer ter inzage liggen nog protest bij de Raad van State wordt aangetekend waardoor in 2011 de definitieve beslissing valt.

Het cluster betreft niet alleen een tuinbouwcluster. Er is ook 40 hectare ingetekend voor uitbreiding van de suikerfabriek van Suiker Unie en 45 hectare voor een bedrijventerrein voor de voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers van agrariërs.

De tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM verwacht dat protest wordt aangetekend, waarna de Raad van State 6 maanden mag doen over een beoordeling. De TOM gaat niettemin vooruit met de aanleg van technische voorzieningen.

Van 2002 tot en met maart 2010 is door TOM en Glastuinbouw Someren B.V. voor 419 hectare aan grondposities verworven rondom Dinteloord. Tot nu toe is 144 hectare verkocht waarvan 80 hectare aan de tuinbouw. In drie tranches hebben in totaal 49 bedrijven zich
opgegeven voor het gebied.

In de Beleidsnota Glastuinbouw (2006) formuleerde de provincie Noord-Brabant als doel glastuinbouwbedrijven te concentreren in doorgroei- en vestigingsgebieden en solitaire glastuinbouwbedrijven, die in de buurt van natuur zijn gelegen, te saneren.

Of registreer je om te kunnen reageren.