Home

Achtergrond 233 x bekeken 62 reacties

Bewuste keuze voor een betere wereld

Veeteelt is niet de oplossing voor het wereldvoedselprobleem, stelt Ineke de Wild. "Veganistische akkerbouw is dat wel, is het besef van een groeiende groep mensen wereldwijd."

Zonder de veestapel is er voor ieder mens op de wereld genoeg te eten en drinken. Mét dierlijke producten zal het nooit haalbaar zijn, zeker niet wanneer je beseft dat de olie opraakt en veel meer landbouwgrond nodig zal zijn om planten voor plantaardig plastic en voor olievervangers te verbouwen.

Als je goed kijkt wijst alles in dezelfde richting, hier en daar wordt het al experimenteel of kleinschalig toegepast: veganistische akkerbouw.
Het zou het beste zijn in te zetten op akkerbouw en grond te verkavelen tot middelgrote akkerbouwbedrijven, zeker bij boeren moet het bekend zijn hoeveel voer er in dieren gestopt moet worden en hoe weinig er voor terugkomt. Voor boeren die weinig of zelfs geen land bezitten moeten ruimhartige oplossingen komen. Het is natuurlijk niet leuk om te beseffen dat bedrijfsverandering het beste is.
Het is niet zo dat er een hetze jegens de veeboeren wordt gevoerd, ook veganisten zijn geen vijanden, maar bij een groeiende groep mensen groeit het besef, dat het zo niet kan doorgaan.

Wat willen we? Dat dieren vreselijk worden uitgebuit, of dat de dieren hier een beter leven hebben dan mensen in het overgrote deel van de rest van de wereld, omdat het eten (vervoerd over verre afstanden) en het drinkwater hier naar het vee gaat? Hier veevoer verbouwen is evenmin haalbaar, omdat voor de productie van vlees 3 tot 15 keer zoveel plantaardig voedsel nodig is.

Wat nodig is, is moed, gezond verstand, een goede wil en wijsheid, maar bovenal respect voor al het leven. Zodra de consument wereldwijd de vleesconsumptie opgeeft, kunnen boeren overstappen op akkerbouw.Waarschijnlijk zullen boeren pas echt het respect krijgen dat ze verdienen als voedselproducenten die aan de basis van onze voedselketen staan. Wanneer de wereld eindelijk is overgestapt op veganistisch eten en leven, kan ook voor de boeren het leven echt beginnen.

Ineke de Wild is van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    Exact ik weet precies waarom ik dat geschreven heb. Vroeger was de mens een tevreden omnivoor die zich in evenredigheid met plantaardig en dierlijk voedsel voedde. De hedendaagse mens gedraagt zich als een onverzadigbaar carnivoor, die naast argentijnse hamburgers, te laag geprijsde kiloknallers, drumbandsticks, plofkip, dioxinehaantjes, creutzfeld jakobsteaks, q-koortsshoarma, foute tonijn, uitsterfpaling en weet ik wat al niet meer, ook zo af en toe per ongeluk een blaadje sla, zilveruitje of champignonflintertje tot zich neemt. Duidelijk zo?

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Ik zet deze tekst er 3 keer in anders valt de helft weg achter de rechterkant, ik heb 'm smaller proberen te meken maar dat hielp niet,
    Mijn excusses hiervoor.

    Restafval kan omgezet worden in compost,verder is er
    groenbemesting, mulching etc.
    dat heb ik al vermeld in mijn toevoeging van 30 juli. daar staan links in.
    zodra je gier toevoegd verstikt en verzuurt alles en stopt het natuurlijk proces.
    en kunstmest en incecticiden zijn niet nodig:
    als wij geen dieren kweken misbruiken en dood maken
    keert de rest van de levende wezens zich ook niet meer tegen ons (en onze gewassen)
    alle levende wezens zijn er om ons te helpen,
    misbruiken wij ze dan keert het zich tegen ons,
    mensen en dieren hebben volgens mij een ziel en planten niet
    het is de ziel die lijd en pijn beleefd.
    veganistische landbouw is de normale levenscyclus die in de natuur ook plaats vind.

    De mensen stamme af van de apen dat waren planteneters (en leefde in harmonie met alles)
    toen zijn de 'mensen', dierlijke producten gaan gebruiken
    en daar is alles fout mee gegaan zoals de bijbel zou zeggen 'de zondeval',
    alles wat we er mee hebben ontwikkeld in ons zelf is
    ellende agressie, verlavingen, hebzucht, sexueel wangedrag etc.
    de tijd is al lang rijp om deze wrede onnodige producten weer op te geven,
    en alles zonder nieuwe problemen weer in balans te laten komen.

    Over alcohol gesproken; misschien hebben veel mensen alcohol bij hun maaltijd nodig
    om niet te hoeven weten wat ze naar binnen werken?.

    Grasland:
    ik zei juist op de stukken grasland hoort het eten voor de mensen te staan,
    aardppelen andijvie, etc.. dierlijke producten gebruiken 3 to 15 keer zoveel voedsel, en veel meer water.
    Er zijn al zulke goede vleesvervangers
    dat ik me soms afvragen waarom mensen nog vlees eten.

    In de bio industrie wordt onder dwang gefokt
    (en zonder daar iemand de schuld van te geven) word daar alles in meegesleurd:
    teveel insecten, teveel ratten en muizen, teveel mensen)
    ik vind het toch raar dat sommige zo verknocht zijn aan de dieren (dierlijke producten)
    dat ze vinden dat er maar minder mensen moeten komen,
    moet er dan maar weer rampen of epedemiën of oorlogen komen?
    dat is niet nodig, de veestapel moet weg dan komt alles in balans,
    en gaat de ellende uit de wereld. dan is er genoeg te eten en te drinken voor iedereen,
    en genoeg geld omdat de mensen dan gezonder worden etc.
    en zich niet meer zo ongebreideld voortplanten,
    dan worden we9waarschijnlijk voor het eerst) normale mensen
    en geen slaven van het dierlijk productengebruik.

    Ik zeg het met de beste bedoelingen en hoop
    dat we de problemen op een schappelijke faire manier op kunnen lossen,
    zodat er niet nog meer onnodig leed en vijandigheid komt in de wereld.

    Voor verdere informatie zie :
    http://www.bioakker.nl/
    http://www.veganorganic.net/
    http://www.google.nl/images?q=mulching&rlz=1I7ACAW_nlNL336&oe=UTF-8&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=iMNSTIqgMMiCOPKbiZ4O&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEcQsAQwAw
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Compost
    www.plantaardigmaandag.nl
    www.veganisme.org

  • no-profile-image

    Jeroen

    http://www.boerderij.nl/10106892/Landbouw/Nieuws/Biologische-voedsel-niet-gezonder.htm

    Wikipedia is geschreven door jan en allemaal, dus niet bepaalt een bron van kennis, die je aannemelijk kan noemen.

    Maar ik heb ook persoonlijk niks met veganisten, dus we komen toch niet op 1 lijn.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Jan wat hier wordt aangegeven zijn duidelijk problemen, weerleg jij die dan even. Jou gezwam over het hele forum is alleen maar commentaar en geen oplossingen?!
    W.geverink we hebben elkaar nodig.

  • no-profile-image

    koetje

    Hoeveel ton ds/ha oogst je dan Jeroen?

  • no-profile-image

    herkauwer

    Oké Jeroen, maar in plaats van raaigras kan het dus wél gebruikt worden. En als stikstofbinder is het wellicht goed te gebruiken als wisselteelt met snijmais want die put de grond juist uit. Ik heb dit voorjaar een paar overjarige lucernepercelen bekeken. Ondanks de zeer koude en lange winter en het droge voorjaar stonden die er prima bij en begin juni stond het gewas zo'n goeie meter hoog. Dat was op (zee)klei- en zandgronden met een drooglegging van zo'n 60 -80 cm.

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Spotvogel, heb jij de afgelopen jaren het idee gekregen dat Nederland daadwerkelijk met natuur bezig is dan? Bovendien: het geld is op, dus vergeet die vergoedingen maar!

  • no-profile-image

    koetje

    Hier in Friesland zijn ze met een proef begonnen met lupineteelt als krachtvoervervanger.Ook een vlinderbloemige,20 á 25 ton stront en verder niks.De resultaten lijken wel vrij positief,maar kan beter,nieuwe teelten kosten tijd om meer kennis te vergaren.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Koetje Boe, zoals ook jeroen al aangeeft is lupine nou niet bepaald een 'nieuwe teelt'. Ik wist bijvoorbeeld al 40 jaar geleden dat lupine een goede stikstofbinder is. De vraag die wij ons moeten stellen: waarom hebben de dure en met gemeenschapsgelden betaalde proefboerderijen dit nooit adequaat onderzocht? Laat me raden: wellicht vanwege de gigabelangen van graszaadveedelingsbedrijven en maiskloners?? Ik weet het eigenlijk wel zeker!

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Maar ik bèn al gelukkig, Anastasia.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Ineke de Wild.

    A probleem is gewoon de mensheid, men zal misschien net als in China de boel moeten minderen.
    B Wat van akkerbouw dacht je daan, want kunstmest, bestrijdingsmiddelen zullen ook niet eeuwig aanwezig zijn.
    C Al dat restafval, wat we nu voeren aan varkens en koeien? Daar al over nagedacht?
    D Wat op die stukken land waar wel gras groeit maar niks anders?

  • no-profile-image

    jan warmenhuizen

    Ineke, een beter wereld begint vanzelf wél met serieus te reageren op mensen die op jouw geachtenspinsels reflecteren!

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Restafval kan omgezet worden in compost,verder is er
    groenbemesting, mulching etc.
    dat heb ik al vermeld in mijn toevoeging van 30 juli. daar staan links in.
    zodra je gier toevoegd verstikt en verzuurt alles en stopt het natuurlijk proces.
    en kunstmest en incecticiden zijn niet nodig:
    als wij geen dieren kweken misbruiken en dood maken
    keert de rest van de levende wezens zich ook niet meer tegen ons (en onze gewassen)
    alle levende wezens zijn er om ons te helpen,
    misbruiken wij ze dan keert het zich tegen ons,
    mensen en dieren hebben volgens mij een ziel en planten niet
    het is de ziel die lijd en pijn beleefd.
    veganistische landbouw is de normale levenscyclus die in de natuur ook plaats vind.

    De mensen stamme af van de apen dat waren planteneters (en leefde in harmonie met alles)
    toen zijn de 'mensen', dierlijke producten gaan gebruiken
    en daar is alles fout mee gegaan zoals de bijbel zou zeggen 'de zondeval',
    alles wat we er mee hebben ontwikkeld in ons zelf is
    ellende agressie, verlavingen, hebzucht, sexueel wangedrag etc.
    de tijd is al lang rijp om deze wrede onnodige producten weer op te geven,
    en alles zonder nieuwe problemen weer in balans te laten komen.

    Over alcohol gesproken; misschien hebben veel mensen alcohol bij hun maaltijd nodig
    om niet te hoeven weten wat ze naar binnen werken?.

    Grasland:
    ik zei juist op de stukken grasland hoort het eten voor de mensen te staan,
    aardppelen andijvie, etc.. dierlijke producten gebruiken 3 to 15 keer zoveel voedsel, en veel meer water.
    Er zijn al zulke goede vleesvervangers
    dat ik me soms afvragen waarom mensen nog vlees eten.

    In de bio industrie wordt onder dwang gefokt
    (en zonder daar iemand de schuld van te geven) word daar alles in meegesleurd:
    teveel insecten, teveel ratten en muizen, teveel mensen)
    ik vind het toch raar dat sommige zo verknocht zijn aan de dieren (dierlijke producten)
    dat ze vinden dat er maar minder mensen moeten komen,
    moet er dan maar weer rampen of epedemiën of oorlogen komen?
    dat is niet nodig, de veestapel moet weg dan komt alles in balans,
    en gaat de ellende uit de wereld. dan is er genoeg te eten en te drinken voor iedereen,
    en genoeg geld omdat de mensen dan gezonder worden etc.
    en zich niet meer zo ongebreideld voortplanten,
    dan worden we9waarschijnlijk voor het eerst) normale mensen
    en geen slaven van het dierlijk productengebruik.

    Ik zeg het met de beste bedoelingen en hoop
    dat we de problemen op een schappelijke faire manier op kunnen lossen,
    zodat er niet nog meer onnodig leed en vijandigheid komt in de wereld.

    Voor verdere informatie zie :
    http://www.bioakker.nl/
    http://www.veganorganic.net/
    http://www.google.nl/images?q=mulching&rlz=1I7ACAW_nlNL336&oe=UTF-8&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=iMNSTIqgMMiCOPKbiZ4O&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEcQsAQwAw
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Compost
    www.plantaardigmaandag.nl
    www.veganisme.org

  • no-profile-image

    herkauwer

    Precies Kritische Lezer, ik adviseer er altijd een goed gekoelde Zeller Schwarzkaetz uit de Hundsrueck bij.

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Alles staat duidelijk in het laatste stuk ik heb verder niets toe te voegen.
    of kijk een keer hier:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ahimsa

    Ik zou zeggen open je hart en je geest en laat het goed bezinken dat kan geen kwaad.

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Deze zin had ik nog aan mijn stukje toe willen voegen,

    Naïef misschien maar ik zeg wel eens "Als alle mensen wereldwijd veganistisch gaan leven mogen ze van mij persoonlijk alle stoppende veeboeren die geen redelijke andere mogelijkheden hebben een inkomen te vergaren miljonair maken".
    Dat is een eenmalige uitgave en is het hele leed zo geleden.

    Met vriendelijke groet,
    Ineke de Wild

  • no-profile-image

    koetje

    Wanneer je grond koopt voor de prijzen die in Nederland worden betaald moet je wel in ds-opbrengst/ha rekenen.Ik ken in de buurt wel boeren die het hebben geprobeerd,maar ook al snel weer mee zijn gestopt,vanwege veel te lage opbrengst.Maar het idee van Herkauwer is niet zo slecht,met weidevogelpremies wordt het verhaal misschien heel anders.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Beste Herkauwer je hebt gelijk. Lucernevelden kunnen ook heel geschikt zijn voor weidevogels in het vroege voorjaar. Omdat het een meerjarig gewas is en groen de winter in gaat, zijn lucernevelden in maart en begin april al prima geschikt om in te nestelen. Ik heb wel gezien dat er in zulke velden dan concentraties van grutto's gingen broeden en inderdaad ook tureluurs, veldleeuweriken, gele kwikstaarten en graspiepers. Maar ook wilde eenden, krakeenden, kuifeenden en bergeenden. Omdat de eerste snede niet voor half mei gemaaid wordt komen ook bijna alle nesten goed uit. Dus minder predatie en minder verliezen door kuilvoeroogstwerkzaamheden. Bovendien komen ganzen veel minder op lucernevelden zodat ook die vogels veel minder problemen geven. Ik zou het dus helemaal geen slecht idee vinden om in weidevogelgebieden en ook op plekken waar veel ganzen zitten, in plaast van raaigras lucerne te gaan verbouwen.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Daarom K L is het zo belangrijk dat Ineke de Wild terugkomt in deze discussie en ons uitlegt hoe we in onze vlinderbloemigen de P, K en sporeelementen onttrekking weer aanvullen zonder het gebruik van dierlijke mest of kunstmest. Ineke heeft een link (filmpje) toegevoegd over een Engelsman met een 17 acre veganistische groententuin. De gewassen in die tuin zien er na dertig seisioenen nog steets prima uit. Waar de N vandaan komt weet ik wel maar waar de rest vandaan komt is me uit het verhaal niet duidelijk geworden.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Luzerne/Alfalfa is veel beter gewas voor de koeien. Neem een hand gras, draai het als een touw en probeer het door midden te breken, kost een berg energie, zelde voor een koe. Doe het zelde met Luzerne en dat gaat veel makkelijker. Dit door ronde stam. Daarnaast eiwit/mineralen in luzerne goed.
    Ik heb dit jaar 3 keer gemaaid, maar had 4 kunnen zijn als ik eerder was begonnen.

  • no-profile-image

    herkauwer

    Beste Kritische lezer, ik weet niet of dat wel helemaal juist is. De melkveehouderij is niet de meest innovatieve sector en zij hebben van ons land een veel te diep ontwaterde, naar drijfmest riekende en met snijmaisdoorspekte raaigrassteppe gemaakt. Ik betwijfel of meer dan een paar % van de melkveehouders uberhaupt weet wat luzerne is. We komen inderdaad ook weer in beide gevallen op het verhaal van Henk van der Pol terecht. Wel grappig dat het zowel spotvogel als mijzelf is opgevallen dat weidevogels het goed doen in luzerne. Daar liggen dus ook kansen voor agrarisch natuurbeheer en biodiversiteit. En ook voor het terugdringen van de overlast van ganzenvraat in kuilvoerpercelen. Ik denk, dat het goed zou zijn om het gebruik van luzerne als ruwvoer naast kuilgras op alle grondsoorten en droogleggingsniveaus eens grondig uit te zoeken. Naar mijn ervaring kijken ze ook op de proefboerderijen meestal niet verder dan het naast elkaar vergelijken van groeisnelheid, eiwit en drogestof van hele ritsen rassen, variëteiten, mutanten en merken van raaigrassen en snijmais. Ik loop nog wel eens over zo'n proefbedrijf en wordt daar meestal heel depri van. Als er ergens beslist nooit buskruid uitgevonden werd, dan daar wel!

  • no-profile-image

    exact

    Anastasia, je was blijkbaar toch nog een beetje ongelukkig, doordat AGD nog niet eerder een dergelijk artikel plaatste. Persoonlijk heb ik pas een slechte dag als er geen lekker stukkie vlees verorberd is.

  • no-profile-image

    marianne

    In Amerika wordt verteld dat; Vegetarier een eskimo (Inuit)woord is voor -slechte jager- :)

  • no-profile-image

    Han

    Ineke. Op grasland hoort menselijk voedsel te staan zeg je. Heb je ooit rijst, tarwe aardappels o.i.d. zien groeien op de Pampa of de Steppe. NEE van nature groeit daar gras, omdat die andere gewassen daar hooguit met behulp van veel menslijke inspanning te produceren zijn en vooral met veel irrigatie water. Gras groeit uitstekend op vochtige / natte gronden waar al die andere gewassen wegrotten. Jouw grote vijand als we spreken over voedsel productie is de dierhouderij. Schaf de dierhouderij af en je suggereerd >insecten plagen< zijn uit de tijd. Ik krijg het gevoel, dat je niet met wetenschap bezig bent, maar een >geloof< uitdraagt. Daar komt bij dat je de agressiviteit / wangedrag van de mensen uitlegt als veroorzaakt door Vlees / melk, insecticiden etc. Het te dicht op elkaar "pakken" van levende wezens geeft stress en strijd >wie de sterkste< is. Dit geldt voor zowel mens als dier en ook in het plantenrijk gaat deze wet op. Ik zou ook kunnen zeggen ga allemaal weer naar de RK of Russische kerk bid 4 uur per dag en alles komt goed het voedsel voor 9 miljard mensen groeit in overvloed. A.u.b. denk eens meer met je hoofd en minder met je onderbuik. Zou de dialoog opgang kunnen brengen, de nu door jullie gebruikte communicatie methoe roept alleen maar agressie op bij de anders denkenden.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Klopt Jeroen. Een graad of vier vorst en dan is het met de luzerne gebeurd. Luzerne wil hier goed en omdat de wortels heel diep de grond in gaan blijft de luzerne het nog heel lang goed doen als alle andere gewassen al verdroogd zijn. Waar ik woon worden doorgaans twee snedes gehaald en in het zuiden vaak drie onder irrigatie.

  • no-profile-image

    herkauwer

    Kritische Lezer, voor verstokte carnivoren zijn er ook nog Hersenschorseneer, Leverblad, Addertong, Darmwier en Zultekruid om de overdadige vleesgerechten stemmig mee te garneren.

  • no-profile-image

    herkauwer

    Ineke, mijn probleem met veganisten is, dat jullie zo vér van redelijke leefwijzen af zijn geraakt. Voorbeeldje: in mijn tuin broeden en leven koolmezen, die de godganse dag insecten vangen, aan hun jongen voeren en zelf opeten. Er broeden merels die van 's ochtends vroeg tot laat in de avond aan wormen staan te hijsen en zanglijsters die ik continu met huisjesslakken in de weer zie. De bonte en groene spechten in het geboomte rond mijn huis zoeken het dode hout af naar rupsen, larven en ander klein gedierte en het ijsvogeltje aan de sloot vangt de hele dag stekelbaarsjes, voorntjes en ander visbroed. De groene kikkers en padden zijn voortdurend op vliegenjacht en 'mijn' zes tot tien dwergvleermuisjes jagen driftig op muggen, nachtuiltjes en ander vliegend voedsel. Opzettelijk noem ik nu even niet de tientallen andere diersoorten die in mijn tuin voorkomen en die niet zouden existeren als zij zich niet met andere dierlijke organismen zouden voeden. Ga mij dus niet vertellen dat het natuurlijk is om, van nature omnivoor zijnde, als veganist te leven. Want dat is het niet! Maar wees gerust: ik ben voorstander van een matig gebruik van vlees en propageer in plaats daarvan peulvruchten en andere vleesvervangers. Het afwijzen van eieren of melkproducten en het niet willen dragen van wollen of lederen kleding vind ik echter getuigen van een vér doorgeslagen fanatisme, dat iedere grond van redelijkheid mist. Mijn hart en mijn geest staan al mijn leven lang open voor eenieder die van goede wil is, en het laat mij daarbij tamelijk koud of iemand wel of geen vlees eet. Zolang het maar met mate is.

  • no-profile-image

    koetje

    Voor mensen met geen landbouwkundige opleiding worden de vragen hier wel heel moeilijk.Maar ja wie kaatst kan de bal terug verwachten.

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Herkauwer, ik denk dat luzerne in Nederland niet zo goed wil. Als het wel veel voordelen had dan was het areaal luzerne immers al lang uitgebreid. Het is me trouwens ook niet helemaal duidelijk of dit luzerneverhaal nu op gang is gekomen vanwege de vermeende vervuiling of om er je voordeel mee te doen, vanwege de stikstofbindende eigenschap. In het eerste geval wijs ik toch nog maar eens op het verhaal van Henk van der Pol, in het tweede trouwens ook. En Geverink, ik denk dat Ineke verwacht dat de vogels wel bijbemesten?

  • no-profile-image

    Jeroen

    Luzerne heeft rond stam, dus makkelijker in stukjes te krijgen.
    Dus koe kan makkelijker bij de ingredienten opnemen.
    De simpele truc is: Neem gras draai het rond probeer het te breken,zelde voor luzerne. Ander voordeel, geen stikstof nodig, dus nog iets meer milieuvriendelijk.

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Boeren met een mesttekort zijn er zat, Geverink. Alle akkerbouwers en alle extensieve veeboeren. En als dat tekort er nu nog niet is, dan komt dat nog wel als de bodemvoorraad is uitgeput.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Er moet natuurlijk staan: graszaadveredelingsbedrijven.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Luzerne werkt bij mij goed, aangezien er haast geen water valt. Daarnaast hoef ik geen kunstmest aan te wenden.
    Maar bij de koudere tempreturen in Nederland zou ik het niet weten of het gewas het goed zou doen. ipv mais wil niet, mais zetmeel,luzerne eiwit.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Schitterend filmpje Jeroen. Ik probeer door feiten op tafel te gooien iedereen die niks over landbouw weet, veganist of niet meer duidelijkheid te verschaffen over hoe de wereld en de wereldvoedselvoorziening werkt. Mensen van buiten de landbouw blijken toch vaak een heel wat simpelere en naievere kijk te hebben op landbouw dan de werkelijkheid is. De realiteit is dat het door de combinatie veehouderij / akkerbouw mogelijk is heel veel verschillende gewassen te verbouwen zonder het risico dat er geen markt is voor een product dat geen topkwaliteit is. Iedereen die geld heeft kan daardoor kiezen wat hij of zij eet. Ik ga niet te kort door de bocht door te zeggen dat de veganist door de huidige manier van landbouw veganist kan zijn.

  • no-profile-image

    exact

    Weer eens borrel op herkauwer? Eerst was de mens omnivoor en later allesetende carnivoor? Het zijn jouw woorden, hoor... De hersenverzulting slaat wel heel erg snel toe...

  • no-profile-image

    katja oudshoorn

    Exzct, noemde Herkauwer jou gister niet een nihilist? Man, jij bent echt een zultkop!

  • no-profile-image

    Jeroen

    W Geverink,
    Luzerne in Canada wat goed te doen?
    Heb er pas sinds een paar maanden ervaring in, maar het groeit als kool met de warme zomer, maar nu het wat kouder werd, boem bats over.
    Koetje Boe, vandaar waarschijnlijk ook geen reactie, misschien als je even de website van hun gaat.
    Han kan het gevoel niet met je delen, nooit dominee lessen gehad.

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Restafval kan omgezet worden in compost,verder is er groenbemesting, mulching etc. dat heb ik al vermeld in mijn toevoeging van 30 juli. daar staan links in.
    zodra je gier toevoegd verstikt en verzuurt alles en stopt het natuurlijk proces. en kunstmest en incecticiden zijn niet nodig: als wij geen dieren kweken misbruiken en dood maken keert de rest van de levende wezens zich ook niet meer tegen ons (en onze gewassen) alle levende wezens zijn er om ons te helpen, mensen en dieren hebben volgens mij een ziel en planten niet het is de ziel die lijd en pijn beleefd. misbruiken wij ze dan keert het zich tegen ons, veganistische landbouw is de normale levenscyclus die in de natuur ook plaats vind.

    De mensen stamt af van de apen dat waren planteneters (en leefde in harmonie met alles) toen zijn de 'mensen', dierlijke producten gaan gebruiken en daar is alles fout mee gegaan zoals de bijbel zou zeggen 'de zondeval',alles wat we er mee hebben ontwikkeld in ons zelf is ellende agressie, verlavingen, hebzucht, sexueel wangedrag etc. de tijd is al lang rijp om deze wrede onnodige producten weer op te geven, en alles zonder nieuwe problemen weer in balans te laten komen.

    Over alcohol gesproken; misschien hebben veel mensen alcohol bij hun maaltijd nodig om niet te hoeven weten wat ze naar binnen werken?.

    Grasland:
    ik zei juist op de stukken grasland hoort het eten voor de mensen te staan, aardppelen andijvie, etc.. dierlijke producten gebruiken 3 to 15 keer zoveel voedsel, en veel meer water.
    Er zijn al zulke goede vleesvervangers dat ik me soms afvragen waarom mensen nog vlees eten.

    In de bio industrie wordt onder dwang gefokt (en zonder daar iemand de schuld van te geven) word daar alles in meegesleurd: teveel insecten, teveel ratten en muizen, teveel mensen) ik vind het toch raar dat sommige zo verknocht zijn aan de dieren (dierlijke producten) dat ze vinden dat er maar minder mensen moeten komen, moet er dan maar weer rampen of epedemiën of oorlogen komen? dat is niet nodig, de veestapel moet weg dan komt alles in balans, en gaat de ellende uit de wereld. dan is er genoeg te eten en te drinken voor iedereen, en genoeg geld omdat de mensen dan gezonder worden etc. en zich niet meer zo ongebreideld voortplanten, dan worden we weer normale mensen en geen slaven van het dierlijk productengebruik.

    Ik zeg het met de beste bedoelingen en hoop dat we de problemen op een schappelijke faire manier op kunnen lossen, zodat er niet nog meer onnodig leed en vijandigheid komt in de wereld.

    Zie voor verdere informatie :
    http://www.bioakker.nl/
    http://www.veganorganic.net/
    http://www.google.nl/images?q=mulching&rlz=1I7ACAW_nlNL336&oe=UTF-8&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=iMNSTIqgMMiCOPKbiZ4O&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEcQsAQwAw
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Compost
    www.plantaardigmaandag.nl
    www.veganisme.org

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Keuze genoeg dus, zo te zien!

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Toe maar.....geen kattenpis!

  • no-profile-image

    Jeroen

    @Ineke dus je wil biologisch de wereld voeden, hmm dus een paar hongerwinters meer of minder maakt jou niet uit.(misoogsten??)Biologische gaat goed om de gebieden klein zijn en de aantasting van ziektes daardoor meer gering zijn.(omringt door gangbaar)
    Nee de vergelijking met meer mensen heeft niks met de reden van dierlijk eiwit te maken, er zijn gewoon te veel mensen!
    Waarom moet er toch een bijbel of een goddienst bij worden gehaalt?? Daarnaast meer agressie door dierlijk eiwit?Hoef toch geen namen te plaatsen van mensen die gruwelijkheden hebben gedaan, die vegatariers waren?

  • no-profile-image

    Ineke de Wild

    Antwoord op verwijderd bericht.

    Dat kan onder andere. d.m.v.:

    Mulching
    http://www.tuinenenteksten.nl/mulchen.aspx,
    http://www.google.nl/images?q=mulching&rlz=1I7ACAW_nlNL336&oe=UTF-8&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=iMNSTIqgMMiCOPKbiZ4O&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEcQsAQwAw
    zie Google: mulching

    Groenbemesting,
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenbemestig

    (Groen) compost,
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Compost
    Heel veel plantaardige resten uit de industrie worden omgezet in veevoer,
    daar kan ook compost van gemaakt worden.
    dat geldt ook voor hooi en stro wat overblijft van graan en dergelijke.

  • no-profile-image

    Han

    De vaste schrijvers die reageren op dit forum hebben weer een prachtige discussie onder elkaar. Helaas de schrijfster van het hoofdartikel vindt het niet de moeite om te reageren op onze reacties. Ze heeft kennelijk de wijsheid aan haar kant en vindt iedere discussie hierover een energie verslindende onzin. Waar heb ik vroeger deze benadeing gezien? Oh ja op de lagere school tijdens de lessen van de dominee. Dit geeft mij dan ook het gevoel dat de schrijfster van dit artikel het niet heeft over wetenschap maar over >geloof< in groenvoer.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Ik vind het ook jammer Han dat er maar geen antwoord komt. Ik zal er nog een belangrijke vraag aan toe voegen. Ik heb een stuk grasland van acht hectare dat ik als proef al jaren niet heb bemest. Net als die engelsman gebruik ik alleen klaver en luserne voor het binden van stikstof. Aan het gras is goed te zien dat er meer nodig is dan stikstof alleen voor een gezond gewas met een redelijke opbrengst. Mijn vraag aan jouw Ineke is: Waar komen bij die engelsman de fosfaat, de kali en eventuele sporeelementen vandaan?

  • no-profile-image

    Anastasia Reuver

    Geweldige stap in de goede richting dat het AGD een artikel als dit plaatst.
    Dit maakt mijn dag helemaal goed!
    Eindelijk gaat het verstand zegevieren. Geen uitbuiting meer van boeren, dieren, natuur. Veganistisch eten en leven is de enige echte oplossing en geloof mij, het maakt je gelukkig! Het is (h)eerlijk eten, je komt echt niets tekort!

  • no-profile-image

    Jeroen

    Herkauwer,

    De meeste veehouders kennen luzerne wel. Word graag gebruikt als pensprikkel, gedroogd.
    Daarnaast is het volgens mij te koud om er 3 snedes af te halen. Na 4 a 5 jaar moet er ook een ander gewas op.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Beste Jeroen, gras is in principe nogal moeilijk verteerbaar. Bij ganzen duurt het ongeveer een klein halfuur voordat gras het spijsverteringskanaal gepasseerd is en in de keutels zijn dan nog de stengel- en bladdelen duidelijk herkenbaar. Omdat koeien hun voedsel langdurig herkauwen werkt dat bij hen wat anders maar je hebt wel gelijk dat het in de maag verwerken en verteren van gras energie kost. Als ik bij ganzen die op wintergraanloof grazen de keutels uit elkaar trek dan blijken de bladdelen vaak toch beter verteerd te zijn dan gras. Hoe dat met luzerne zit zou ik niet weten, want ik heb nog nooit ganzen luzerneloof zien eten. Maar bij gelegenheid zal ik dat eens gaan uitproberen. Beste Kritische Lezer, er is inderdaad jarenlang ingezet op zaken die met een waarachtig en ecologisch verantwoord natuurbeheer geen snars van doen hebben. Maar ik heb de indruk dat die natuurontwikkelings- en nieuwenatuur humbug wel zijn langste tijd gehad heeft. Vwb mogelijke beheercompensaties voor weidevogels versus luzerne of andere teelten (ik ken bijv ook plaatsen waar erg veel grutto's en andere weidevogels in graanakkers nestelen): vogels die op de Europse Rode of Blauwe Lijst van bedreigde soorten staan kunnen wellicht ook rekenen op EU-fondsen om de populatie in stand te houden. Het is onvergeeflijk dat Nederland jarenlang bakkenvol geld in het water heeft gesmeten door hoge nestpremies uit te betalen, terwijl er geen enkele garantie was dat dit uberhaupt tot een substantiële reproductieverbetering van de weidevogels leidde. Ik zie dan ook veel meer in het op innovatieve wijze zoeken naar een betere inrichting van het platteland, met méér en bétere overlevingskansen voor bedreigde diersoorten.

  • no-profile-image

    herkauwer

    Het is inderdaad schandalig dat Ineke de Wild en haar veganistisch genootschap niet de moeite nemen om te reageren op de waardevolle inbreng van mensen in dit forum. Beste Han, Geverink, Jeroen en Koetje Boe: lucerne lijkt mij feitelijk een veel béter gewas om als ruwvoer te telen dan raaigras of snijmais. Op goeie bodem en met een goed groeiseizoen zijn er 3 of 4 sneden binnen te halen en bovendien is het een heel goeie stikstofbinder. De 1e snede leent zich bovendien uitmuntend voor weidevogels als grutto en tureluur en ook zitten er veel leeuweriken en gele kwikstaarten in. Ook patrijzen en kwartels trouwens. In gebieden waar natuurcompensatie betaald wordt kan dat dus nog aardige meeropbrengst geven. Ik heb geen significant onderzoek kunnen doen want daarvoor zijn er nog te weinig lucernevelden, maar mijn ervaringen in voorjaar 2010 zijn erg bemoedigend.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Luzerne houdt niet van natte voeten en N bemesting. Daar pest je het mee weg. In nederland past luzerne daarom denk ik bij boeren met hoge droge grond en een mesttekort. Hoeveel zijn er dat?

  • no-profile-image

    herkauwer

    En Kritische Lezer, hoe kijk jij tegen dit Luzerneverhaal aan?

  • no-profile-image

    Jeroen

    @koetjeboe, zal maandag even de getallen erbij pakken, zodat ik geen onzin praat.
    Voordeel hier wel weer, alles wordt gewogen. Gras had met deze zomer niet gekunt, 35 plus weinig water.

  • no-profile-image

    koetje

    Ik weet het niet Spotvogel,lupine wordt vooral ingezet voor het eiwit,ik denk eerder dat sojaschroot import goedkoper is dan dit soort teelten op onze dure grond.Waarschijnlijk vanwege te lage opbrengst,het zelfde geldt ook al voor sojabonen teelt,maar wat niet is kan wel komen,mais was tenslotte van oorsprong ook een tropische plant.Inderdaad wel vreemd dat veredelingsbedrijven hier nooit echt serieus mee aan de slag zijn gegaan,maar dat zal toch vooral met de kostprijs te maken hebben.

  • no-profile-image

    Jeroen

    @koetje boe, ik heb al in 2000 lupine geprobeerd ivm met Ecologisch bedrijf in Denemarken. Resultaat kon beter.
    Witte paardenbloem las ik laast,zal het wel op zoeken.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Beste Jeroen en Koetje Boe, tussen kénnen en gebruiken zit een groot verschil vrees ik. Er zijn beslist wel veehouders die luzerne gebruiken naast het gangbare ruwvoer, maar slechts zeer weinig boeren telen het zélf. En ik heb niet de indruk dat het via de fouragehandel over een grote afzetmarkt wordt gedistribueerd. Juist omdat het een teelt is die meerdere jaren achtereen meegaat en die bovendien stikstof vastlegt, lijkt het mij een prima gewas om naast raai en mais voor de ruwvoerkuil te telen. Door de veranderingen van het klimaat kon het ook nog weleens zo zijn, dat de groei en rijpingsomstandigheden er in de komende jaren alleen maar beter op worden. Dit jaar zijn de percelen die ik bekeken heb al 2 of 3x gemaaid, dus dat moet ook in andere jaren haalbaar zijn. En zoals ik al schreef: in gebieden waar weidevogels voorkomen kan luzerne een heel gunstig gewas zijn om die vogels in het voorjaar heel geschikte broedmogelijkheden te bieden. Stukken beter dan maisland! Als daar dan een weidevogeltoelage voor verkregen kan worden dan valt daar ook de derving door wat lagere opbrengst wellicht mee te compenseren. Het lijkt mij sowieso biologisch verrijkend voor onze buitengebieden om naast gras en mais nog een ander gewas als ruwvoer te telen.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Waarom is dit dan zo geweldig? Mis een duidelijke uitleg: waarom dit zou werken?
    Geweld minder door veganisme? Die link snap ik helemaal niet. Er zijn wel wat mensen in de geschiedenis (zelfs kort geleden) die toch aggressief waar zelfs, dat ze vegatarisch waren?!

  • no-profile-image

    Jeroen

    Filmpje is niet alleen grappig, het is ook gewoon deel waarheid.
    Was van de week op luchthaven van Kopenhagen, geen rokersafzuigers, waarom? Niemand die er last van heeft, ik probeer niet in bijzijn van iemand die niet rookt te roken, maar nee een minderheid dwingt andere iets op te leggen. Het zelde als in dit filmpje.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Katja, en?

  • no-profile-image

    katja oltshoorn

    Nou Jeroen, lijkt me simpel. Een nihilist is een leeghoofd en lucht is gratis. En aan zult is tenminste nog een snee droog brood te verdienen!

  • no-profile-image

    herkauwer

    Jeroen je hebt gelijk, HET probleem is de omvang van de wereldbevolking. Die zou van de huidige bijna 7 miljard terug moeten naar maximaal anderhalf miljard. Dan valt er op aarde weer mens-en dierwaardig te leven en hoeft er ook geen ene boer onterecht miljonair gemaakt te worden. Sorry Ineke, maar jouw veganisme is absoluut tegennatuurlijk. De mens is van nature een omnivoor en sinds de ontdekking van het maken van vuur in toenemende -en steeds zorgwekkender- mate een allesetende carnivoor. Dat leidt nu al tot structurele corpusvervetting en hersenverzulting, zodat dit probleem op den duur evolutionair opgelost zal worden. Maar dat vergt nog een paar honderd jaar. Er zit dus geen muziek in om daar op te wachten.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Begrijp ik het goed Ineke? Als ik akkerbouwer ben en ik zit op 500 ton erwten waarin de conservenindustrie om wat voor reden dan ook niet geinteresseerd is, moet ik er maar compost van maken??? Wat een kapitaalvernietiging en verspilling. Zal ik het (als ik dan nog niet failiet ben) daarna nog aandurven om brouwgerst te verbouwen als de kans bestaat dat de malters het niet nodig hebben? Ik garandeer je dat zonder een veehouderij als "plan B" ook akkerbouw te risicovol is. Zelf heb ik grasland waar wel bouwland van te maken is maar waar doorgaans de kosten van het zaaizaad nog niet eens terugverdiend kunnen worden. Het is hier te nat en te koud in de zomer en we hebben twintig minder vorstvrije dagen dan een uurtje verder oost. Ook is de laag zwarte grond te dun om aardappelen te verbouwen. Dan heb ik het nog niet eens over erosiegevoellige grond. Veel grond is voor altijd kapot gemaakt door akkerbouw te bedrijven op land dat daarvoor niet geschikt is. Voor gras is mijn grond net als honderdduizenden hectares ten noorden, westen en zuiden ervan supergeschikt. Daarom wordt hier veehouderij bedreven. Akkerbouw en veehouderij kunnen gewoon niet zonder elkaar.

  • no-profile-image

    Jeroen

    Ik weet wel wat dat is, maar wat heeft jou antwoord hier voor nut? A een herhaling B zie helemaal niet,waar dit op slaat.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.