Home

Achtergrond 185 x bekeken

Beurs Horti Fair verwacht door crisis minder exposanten

Het aantal exposanten op de Horti Fair daalt volgens de organisatie van 725 naar 500.

De economische neergang in de glastuinbouw is een belangrijke reden, evenals versnippering in beurzenland.

De verwachting is dat veel telers de middelen niet hebben voor dure innovaties, en geen markt zien voor uitbreiding, aldus de woordvoerder van de Horti Fair. "De beurs is toch een reflectie van hoe de sector er voor staat.” Een andere oorzaak ligt in versnippering: tuinders kiezen vaker voor beurzen die minder internationaal zijn.

De FloraHolland Trade Fair richt zich meer op binnenlandse telers, en groeide de afgelopen jaren ten koste van de Horti Fair. De beurs kan goedkoper worden georganiseerd omdat gebruik gemaakt wordt van de eigen locatie van de bloemenveiling. De Horti Fair wordt dit jaar in oktober gehouden, de FloraHolland Trade Fair in november.

"Daar komt een einde aan", aldus de nieuwe voorzitter van Horti Fair Ewald van Vliet, burgemeester van Lansingerland. ”In 2011 komen we tegelijk op twee locaties en als het aan mij ligt daarna weer op één locatie. Versnippering is niet goed, zeker niet als het met de sector minder gaat. Dan moeten we efficiënt zijn.” Ook HPP Exhibitions staat in de startblokken voor een beurs.

De beurs moet zich meer richten op Nederlandse praktijkmensen, aldus Van Vliet. "Daarom is het bestuur op basis van een rapport van Berenschot nu meer ingevuld met mensen uit de toelevering, handel en teelt. Mensen die niet denken aan een mooi plaatje, maar rendement."

Uit een beursenquête blijkt dat de Horti Fair exposanten gemiddeld 15 klanten werven door hun aanwezigheid. Nederlandse exposanten mogelijk meer, omdat exposanten uit verre landen vaak vooral hun naam willen opbouwen door aanwezig te zijn.

"Voor elke geïnvesteerde euro verdient men € 6,19”, aldus Van Vliet. Hoewel de aantallen al langer teruglopen, gelooft Van Vliet niet dat het beursconcept op zijn retour is. ”Integendeel, internet biedt een stortvloed aan onbewezen informatie waar men de weg in kwijt raakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.