Home

Achtergrond 181 x bekeken

Betere kap over olielek VS

Oliemaatschappij BP is begonnen met het plaatsen van een nieuwe kap over het olielek in de Golf van Mexico.

Een onderwaterrobot verwijderde de huidige kap om plaats te maken voor de nieuwe, die beter sluit, berichtten Amerikaanse media. De operatie duurt mogelijk tussen de vier en zeven dagen. Olie gutst in die periode ongehinderd in zee. Maar een vloot olievegers staat klaar om de gevolgen van de operatie te beperken.

Met de vorige kap kon BP via een pijp naar een schip ongeveer 15.000 vaten olie per dag opvangen. Via de nieuwe kap moet dat aantal stijgen naar tussen de 20.000 en 25.000 vaten. Wetenschappers schatten dat er dagelijks tussen de 35.000 en 60.000 vaten olie uit het gat lekken.

De nieuwe kap is nog steeds een tijdelijke oplossing. BP is bezig met het boren van twee nieuwe bronnen naast het lek, die op termijn alle olie moeten opvangen.

Op 20 april had een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.