Home

Achtergrond 175 x bekeken

BP meldt recordverlies na olieramp

De Britse oliemaatschappij BP heeft door de olieramp in de Golf van Mexico in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 17,1 miljard dollar (13,2 miljard euro).

De kosten van de ramp worden geraamd op 32,2 miljard dollar. In het eerste kwartaal boekte BP nog een winst van 6,1 miljard dollar.
Het is het eerste kwartaalverlies van BP sinds 1992. De kosten van de olieramp omvatten niet alleen de uitgaven om het olielek te dichten, dat op 20 april ontstond door een ontploffing op het booreiland Deepwater Horizon, maar ook betaalde schadevergoedingen en uitgaven die BP nog moet doen, zoals het vormen van een fonds. In dat fonds wil BP de komende 3,5 jaar 20 miljard dollar storten. De Amerikaanse president Barack Obama had aangedrongen op zo'n fonds.

Het is lang niet zeker dat BP zo alle verplichtingen rond de olieramp heeft afgedekt. In het derde kwartaal kan blijken dat het schadebedrag nog hoger wordt. De ramingen zijn hoogst onzeker, aldus BP.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.