Home

Achtergrond 273 x bekeken 7 reacties

Amsterdam wil circus zonder wilde dieren

Amsterdam heeft een stap gezet om circussen met wilde dieren te weren.

De gemeente kan circussen die met wilde dieren werken niet verbieden, maar de gemeenteraad heeft wel een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om kritischer te kijken naar dit soort shows. Dat heeft fractievoorzitter Johnas van Lammeren vrijdag bekendgemaakt.

Zo krijgt een circus zonder wilde dieren bij de vergunningaanvraag voorrang boven een circus met bijvoorbeeld leeuwen of olifanten. Vanaf 29 juli doet Circus Herman Renz de hoofdstad aan, het grootste circus met wilde dieren in Amsterdam. "We moeten ons afvragen of we wel elke aanvraag moeten honoreren'', zegt van Lammeren. "Zoveel circussen hoeven we namelijk niet te hebben.'' Daarnaast wil de partij dat voorstellingen met wilde dieren gecontroleerd worden op dierenwelzijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Oostvaardersplassen op steenworp afstand hoor je ze niet over??? Daar wordt dierwelzijn met voeten getreden. Nee, de mannen gaan circusje pesten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Patrick, wat gaan we doen met de waakhonden, politiehonden, blinde geleide honden, de honden bij de narcoticabrigade en de politiepaarden van de bereden politie? Doen die het wel voor hun plezier? En ga jij je tanden laten zien bij een voetbalwedstrijd en snuffelen bij drugsdealers of weet je nog hier een regiment potige dierenliefhebbers voor?
  Laat Amsterdam hier eens naar kijken of anders het voetballen in deze hoofdstad verbieden als dieren ingezet moeten worden. Zij willen toch zo graag het voorbeeld geven. Hoe zie jij dat dan?

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder, ik zal uitleg geven, maar wijs je er wel op dat ik je denkwijze juist niet consistent vindt. Laat is eerst een algemene omweg maken.
  Elke situatie is verschillend, heeft verschillende oorzaken en verschillende doelen. Ook gebeuren altijd heel veel dingen tegelijk dus parralel en niet alles lineair. In het algemeen, algemeen vb dus, zie je veel mensen zeggen, waar maakt men zich druk om om een mishandelde hond in Utrecht als ze levend gevild worden in China. Of waar maakt men zich druk over natuur als elke seconde in Afrika 10 kinderen van de honger dood gaan, men zegt dan vaak los dat eerst op en dan de focus op natuur. Dat is extreem lineair denken, van 1 ding tegelijk en dan pas dat ander. In de praktijk zal dat andere nooit aan de orde komen omdat men altijd wel iets vindt of redeneert dat 'eerst' moet gebeuren. Mensen/politiek/bestuursorganen/verantwoordelijken zijn niet in staat om te focussen op het moment in NU en daar een verantwoordelijkheid in te nemen, eerst moet een ander wat doen, of een ander land iets doen, of regels het zelfde zijn en dan pas neemt men zelf actie.
  Dan het circus, mensen en kinderen ziten vredig te kijken hoe wilde dieren hun getrainde shows doen, dat is vermaak waarbij je de noodzaak kunt afwegen over het inzetten van het middel wat dient als vermaak. Ik zie leeuwen nog niet midden in het publiek lopen of kinderen spontaan bij tijgers op de rug zitten. Dan politiehonden, blinde geleide honden, de honden bij de narcoticabrigade en de politiepaarden van de bereden politie. Wel dat kun je vermaak noemen, maar ik zie dat niet als volksvermaak. Het verschil zit hem in het doel. Een blinde geleide hond heeft een ander doel als een Olifant, ook al zie je beide als vermaak, er zit gradatie in en dus een afweging. Het doel van Politie honden is en soort handhaving van openbare orde en rechtsysteem, ik zie ze nooit pootjes geven aan woedende holigans of drugdealers. Ik bedoel daar mee te zeggen die afweging voor een doel is altijd voor iedereen verschillend en zal altijd een menselijke/maatschappelijke keuze zijn die anders kan zijn per cultuur/land of continent. Dus beter is om een circus met wilde dieren te weren in Nederland, maar de politehonden voor handhaving en opsporing goed te trainen en goed voor te zorgen 'tijdens' hun diensttijd en na hun diensttijd.

 • no-profile-image

  gert

  Amsterdam is zowiezo al een groot circus,hoeven echt geen wilde dieren bij

 • no-profile-image

  Patrick

  @melkveehouder, misschien toch het artikelen nog eens lezen. Dit gaat over een circus en wilde dieren, olifanten, giraffen, leeuwen tijgers etc.
  Dit gaat niet over politiehonden, blinde geleide honden, de honden bij de narcoticabrigade en de politiepaarden van de bereden politie.
  Men kan altijd wel iets vinden wat een vergelijking voorsteld over nut, oplossing, toepasbaarheid of traditie.
  Is het nu zo moeilijk om te zeggen wat je van een circus met wilde dieren vindt?
  Niemand die je het verbiedt als je voor een circus met wilde dieren bent. Ik ben tegen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Prima stap. Een circus reist veel.
  Het feit dat er 'altijd' circus met wilde dieren zijn geweest en daarom niet verboden mag worden is een raar ritueel.
  Wilde dieren als tijgers, leeuwen en olifanten zitten veelal in hokjes, vast in kleine ruimtes en de kunstjes die ze doen leren ze niet uit plezier.
  Een circus er er voor het vermaak van het volk/mensen, dat kan ook zonder wilde dieren. Als men echt wilde dieren wil zien, ga dan naar dierentuinen daar zijn ze ook te vinden, daar wordt in ieder geval niet oneindig mee gesleept en onnodig kunstjes in het algemeen aangeleerd.
  @ Leen, waarom vindt je dit circusje pesten? Mag men niet vinden iets over een circus en hoe zij invulling geeft aan voorstellingen? Misschien is een circus wel iets voor jou? Misschien als clown of acrobaat iets met vissekommen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, in de politiek zouden ze je een draaikont noemen, je bent niet erg consistent in je opvatting. Voor de zuiverheid; het gaat er (volgens jou) om of dieren (indirect) ingezet mogen worden voor vermaak. Ik denk dat we geen meningsverschil hebben over het gegeven dat voetbal vermaak is, en dat dieren hiervoor worden ingezet. Dus nogmaals mijn vraag; wat vindt je hier dan van c.q. wat moeten ze hier aan doen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.