Home

Achtergrond 235 x bekeken

Afzetbundeling Rubens, Junami en Wellant in maak

Fruitmasters, The Greenery en de veilingen Zuid-Limburg, Haspengouw en Zaltbommel willen de afzet van de clubrassen Rubens, Junami en Wellant bundelen.

Daarbij gaat de voorkeur naar een verkoop-BV.

Hoewel de afzet in de Benelux prima verloopt wordt volgens voorzitter Rien van Doorn van Fruitmasters rekening gehouden met toenemende concurrentie vanuit het buitenland, waar ook steeds meer wordt onderkend dat de vrije rassen hun dominante positie verliezen. De appelmarkt als geheel staat hoe dan ook alweer even onder druk.

"De consument is grillig en de levenscyclus van clubrassen lijkt korter te worden", zegt Van Doorn. ”Om in deze nieuwe situatie sterk te staan moeten commercieel de krachten worden gebundeld. Eén partij die de promotie coördineert en contacten onderhoudt met de supermarkten. Iedere partij wil maximaal rendement voor de leden, en samen is dat makkelijker te realiseren.”

De bundeling heeft niets van doen met het regisseren van het areaal. Het aantal bomen wordt nauwlettend beheerd door de ontwikkelaar van de rassen, Inova. "Dat blijft ook zeker zo. De BV die we voor ogen hebben wordt voor 100 procent een commerciële organisatie”" benadrukt Van Doorn.

The Greenery stelde het volume Rubens drie jaar geleden op ongeveer 1.2 miljoen kilo. Dit is intussen bijna verdubbeld, en zal het komende jaar volgens The Greenery toenemen tot 5 miljoen kilo. Junami kent een vergelijkbaar beeld. Daar verwacht de coöperatie uit te komen op 7 tot 8 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.