Home

Achtergrond 416 x bekeken

AM-vrij verklaring blijft nodig in bollenhandel

De versoepelde AM-richtlijn voor teelt van bloembollen heeft volgend seizoen nog geen voordelen voor telers.

De bollen moeten nog steeds op AM-vrij verklaarde akkers geteeld worden, omdat ze anders niet verhandeld mogen worden, aldus VWA en Bloembollenkeuringsdienst.

Per 1 september begint de registratie van voorjaarsgewassen voor seizoen 2011. Door de nieuwe AM-richtlijn moest het mogelijk worden om bollen voor de EU op niet onderzochte percelen te telen, waardoor niet alle telers meer een AM-vrij verklaring nodig hebben. In de praktijk moeten bollentelers nu alsnog een AM-vrij verklaring halen om te voorkomen dat ze de bollen niet mogen verhandelen. Dit komt door de EU-Fytorichtlijn die niet op een lijn ligt met de nieuwe AM-regels. Het ministerie heeft erin Brussel op aangedrongen de regels snel te veranderen. Voorlopig lijkt daar echter nog geen sprake van.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.