Home

Achtergrond 496 x bekeken

'150.000 hectare met verzilting bedreigd'

Grote delen van Nederland worden bedreigd met verzilting. Binnen tien jaar zijn er op 150.000 hectare landbouwgrond zilte omstandigheden.

Dat zegt Willem Brandenburg, onderzoeker zilte teelten van het PRI in Wageningen, in een interview met weekblad Boerderij. Oorzaken zijn de stijging van de zeespiegel in combinatie met daling van de bodem; verdroging en infrastructurele projecten. De bedreigde gebieden liggen in de zuidwestelijke delta, het lage midden van Holland en het Noorden.

Sommige teelten zullen het moeilijk krijgen. Dat zijn met name bolgewassen zoals bloembollen en uien. “Hoe slim is het om bloembollen te telen in de Wieringermeer?” Voor aardappelen is het nodig zouttolerantie in te kruisen. Een deel van het bedreigde areaal betreft grasland en dat is redelijk zoutbestendig. Ook komt er mogelijk ruimte voor nieuwe gewassen zoals spelt, nieuwe soorten bieten en zilte groenten zoals zeekool of zeekraal.

Een onderzoeksteam van Wageningen UR maakt een database van zouttolerante planten op basis van de Europese flora. Volgens Brandenburg staan er al 16.000 planten in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.