Home

Achtergrond 464 x bekeken

Wintertarwe selecteren op afwijkingen

Erik Vonk van zaadveredelaar Semundo inspecteert in het Groningse Hornhuizen een perceel wintertarwe op afwijkingen.

De 'afwijkers' worden door Vonk uit de grond gehaald en geknakt achtergelaten, om uitbreiding te voorkomen. Het zaad wordt vermeerderd voor proefvelden in Nederland maar ook elders in Europa. Tevens gebruikt Semundo het zaad voor doorontwikkeling tot basiszaad. Het zaad wordt dan uiteindelijk door partijen als Agrifirm of CZAV over een jaar of drie uitgeleverd aan boeren. Het zaad dat Vonk inspecteert is van het ras Alves, dat vorig jaar op de rassenlijst is gezet. Alves wordt in de markt gezet als een ras dat hoge opbrengsten combineert met goede bakkwaliteit brede ziekteresistenties. Foto Alex J. de Haan

In het Gelderse Kapel Avezaath maakt Wijnand Verbeek uit Meteren alles in gereedheid om de verkoop van kersen te beginnen. Verbeek huurt de hoogstambomen van Fruit- en Koelbedrijf Van Beusichem in Kapel Avezaath. Verbeek huurt de kersenboomgaard al enkele jaren. Van Beusichem heeft verschillende huurders voor zijn kersenbomen. Vandaag trof hij de eerste voorbereidingen voor de verkoop, die dit jaar ruim twee weken later op gang komt dan in andere jaren. Foto William Hoogteijling

Zeven koeien zijn vanochtend in een melkveestal in het Friese Britswert door de roosters in de gierkelder gezakt. De brandweer had drie uur nodig om de dieren uit de kelder te krijgen. Alle zeven koeien hebben het avontuur overleefd. De veehouder ontdekte de dieren in de gierkelder toen hij wilde beginnen met melken. De brandweer haalde de runderen met behulp van een koeientakel aan een verreiker uit de mestkelder. De dertig jaar oude melkveestalstal staat op het punt om te worden gerenoveerd. Foto Jaring Rispens

Medewerkers van bollenteler Pieter Suy in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen rooien hyacintbollen. Het rooien gaat goed, zegt Suy. "We zijn wel tien dagen later begonnen met rooien dan in andere jaren. Onze bollen gaan naar broeierijen of ze worden op pot gezet. Doordat de oogst later is, bloeien de bollen straks in de broeierij of in de pot ook later. Wat betreft kilo-opbrengst zitten we onder het meerjarig gemiddelde. De prijs laat te wensen over, maar dat is meestal zo tijdens de oogstperiode." Foto Anton Dingemanse

Een schip ligt aan de kade bij Coppens diervoeding. Vandaag nam dit mengvoerbedrijf een nieuwe scheepslosinstallatie in gebruik. De nieuwe losinstallatie is onderdeel van een uitgebreider investerings- en vernieuwingsprogramma gericht op verbetering van de duurzaamheid van de productie bij Coppens. Het bedrijf heeft ook de silocapaciteit vergroot en kan meer grondstoffen opslaan. De nieuwe losinstallatie werd feestelijk in gebruik genomen door oud-mede-eigenaar van het bedrijf Frans Coppens. Foto John Claessens

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.