Home

Achtergrond 198 x bekeken

Weinig vertrouwen in markt voor herstel Griekenland

Investeerders hebben bijzonder weinig vertrouwen dat Griekenland in staat zal zijn schulden terug te betalen.

Volgens een opiniepeiling in opdracht van de Amerikaanse financieel dienstverlener Bloomberg acht 73 procent wanbetaling door de Grieken waarschijnlijk.

Slechts 23 procent denkt dat het reddingsplan ter waarde van een kleine 800 miljard euro dat de EU en het IMF in stelling brengen de Europese Monetaire Unie (EMU) bijeen houdt. Een deel gaat er dus vanuit dat één of meerdere landen uit de EMU stappen, of worden uitgesloten.

De euro is door het gebrek aan vertrouwen in Europees herstel verder gedaald tot een waarde van rond de 1,19 dollar, het laagste niveau sinds maart 2006. De waarde is tevens gedaald tot 0,82 Britse ponden, het laagste niveau sinds 2008.

Voor de export van land - en tuinbouwproducten is de lage waarde van de euro voordelig. Voor de langere termijn is het Europese bedrijfsleven gebaat bij een relatief sterke en vooral stabiele euro, aldus ABN Amro Bank. Zonder stabiliteit is het investeringsklimaat onzeker.

De druk op de Europese economie houdt aan omdat nu ook de Hongaarse overheidsfinanciën onder druk blijken te staan. Royal Bank of Scotland stelt echter dat de Hongaarse financieel-economische situatie niet met de Grieken te vergelijken is.

Het land is volgens de Britse bank wel degelijk in staat te voldoen aan de eis gesteld door crediteuren: een overheidstekort van niet meer dan 3,8 procent van het bruto binnenlands product. De vooruitzichten zijn goed, vooral omdat Hongarije veel landbouwproducten uitvoert naar Duitsland, dat zelf van de crisis goed herstelt.

De Europese Centrale Bank voelt zich door de beweeglijkheid van markten waarschijnlijk vandaag gedwongen de basisrente die het banken rekent laag te houden, op 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.