Home

Achtergrond 163 x bekeken

Week 25: kuikenmarkt vrij vriendelijk

De markt van kuikenvlees is zeker niet onvriendelijk van toon, maar kan op sommige fronten nog wel een impuls vanuit de vraagzijde gebruiken. De hoeveelheden vers kuikenvlees, die gevraagd worden, zijn redelijk tot goed. De afzet van bevroren product verloopt moeizamer, zeker richting Oost-Europese landen. Twee weken geleden was nog sprake van een aantrekkende vraag vanuit deze landen, maar toen al werd opgemerkt dat deze afzet een sterk wisselvallig karakter kent. Momenteel loopt deze afzet dus stroever wat nog steeds voortvloeit uit het gebrek aan financiële middelen vanwege de economische crisis in deze landen. Wat dat betreft zou het goed uitkomen als er meer gebruik gemaakt zou kunnen worden van de aangetrokken vraag vanuit Rusland. Zoals bekend vormt de erkenning van de bedrijven die naar Rusland mogen exporteren een obstakel.

De binnenlandse vraag is zondermeer goed en zal waarschijnlijk nog verder aantrekken nu het erop lijkt dat het zomerse weer wat langer dan een paar dagen zal aanhouden. Dit heeft vervolgens een positief effect op de voorraden. Die worden steeds kleiner en in combinatie met een niet al te ruim aanbod biedt dit op termijn ruimte voor prijsverhogingen.

Vanwege de relatief gunstige koers van de Euro ten opzichte van de Dollar trekt ook de vraag vanuit een aantal derde landen wat aan. Het volume is weliswaar niet groot, maar het helpt uiteraard om de druk op de interne markt te verkleinen.

Al met al is de marktstemming vrij vriendelijk van toon. Dit vertaalt zich in de “vrije” kuikenprijzen, want deze zijn met € 0,06/kg naar boven bijgesteld en noteren gemiddeld € 0,96/kg, voor zowel lichte als zware kuikens. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week nam met twee cent toe tot € 0,715/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.