Home

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

WUR wil in veldproeven resistentie tegen phytophthora testen

Wageningen UR wil veldproeven doen met aardappelen die resistent zijn gemaakt tegen phytophthora.

Maar het onderzoeksinstituut heeft daar nog geen toestemming voor.

WUR wil in veldproeven testen in hoeverre ingebrachte resistentiegenen in staat zijn phytophthora te weerstaan. De genetische bouwstenen zijn voorradig, zegt veredelaar Evert Jacobsen in Resource, een uitgave van WUR. "We weten veel meer van de resistentiemogelijkheden dan vier jaar geleden. In totaal hebben we nu 24 R-genen geïsoleerd. Daarbij zitten genen van verschillende aardappelsoorten die op hetzelfde gen zijn gebaseerd. Zonder deze dubbeling kom je op acht tot negen clusters met resistentiegenen."

Daarnaast hebben onderzoekers van WUR zogenoemde avirulentiegenen in phytophthora gevonden. Deze genen produceren stofjes die door de R-genen in de aardappelplant worden herkend, waardoor een immuunreactie wordt opgewekt. Door meerdere resistentiegenen in de aardappel in te bouwen die verschillende avirulentiegenen herkennen is volgens WUR duurzame resistentie in theorie mogelijk.

Jacobsen denkt dat drie tot vijf resistentiegenen nodig zijn om een duurzame resistentie te realiseren bij de aardappel. Hij wil dat testen in veldproeven. "Dan kunnen we met R-genen gaan schuiven om de juiste combinatie voor resistentie vast te stellen."

Tegenstanders van genetische modificatie hebben de vergunningaanvraag aanhangig gemaakt bij de Raad van State. Jacobsen: "Het kost tegenwoordig meer moeite om veldproeven te doen dan tien jaar geleden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieperboer

  Exact MVE zo is het maar net, je schiet hier niks mee op

 • no-profile-image

  mve

  Even doordenken ivm resistente aardappelen :
  PRO
  - minder fyto, dus kostprijs lager
  - minder fyto, dus beter voor milieu
  CONTRA
  - monopolie voor pootgoed
  - mogelijkheid voor financiële groepen om op heel grote schaal aardappelen te produceren, gevolg heel lage prijzen
  RESULTAAT : boer = pineut !

Of registreer je om te kunnen reageren.