Home

Achtergrond 192 x bekeken

'Voetbalgekte: gecontroleerd uit je dak gaan'

"Nederlanders zijn een vrij nuchter volkje. Als je altijd nuchter bent, maak je weinig spannends mee. Nederlanders willen om die reden wel periodiek gecontroleerd gek doen. Daarom is voetbalgekte leuk.''

Dat zei sociaal psycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen maandag in het Dolhuys in Haarlem. Het Nationaal Museum van de Psychiatrie biedt een speciaal WK-programma over de oranjehysterie met deskundigen en bekende Nederlanders.

Maandag werd de aftrap gegeven door psycholoog Van de Sande en zanger/schrijver Rick de Leeuw. In een nagebootste voetbalstudio praatten zij over voetbalgekte. Ook rond de twee komende WK-wedstrijden van het Nederlands elftal heeft het Dolhuys een alternatieve voor- en nabeschouwing over de oranjehysterie. Dat alles onder de noemer 'Oranje op de Divan'.

Dat Nederlanders bij voetbal massaal uit hun dak gaan, verbaast Van de Sande niet. ,,Voetbal is een heel populaire sport. We zijn ermee opgegroeid. Als je favoriete team wint, kun je zelf winnaar zijn. Alle kleine jongetjes dromen ervan later profvoetballer te worden.'' Gekte vinden Nederlanders leuk volgens de psycholoog, als het maar weer over gaat. ,,Anders wordt het eng.''

,,Uit onderzoek blijkt dat mannen meer testosteron aanmaken als hun helden hebben gewonnen'', aldus Van de Sande. ,,Dat is niet alleen merkbaar aan stoer gedrag, maar ook in bed. Negen maanden nadat Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd, was er een geboortegolf in het land van 'les bleus'.''

Voor Rick de Leeuw was voetbal tijdens zijn periode op kostschool een droom, waardoor hij aan de harde werkelijkheid kon ontsnappen. Hij geloofde dat hij was voorbestemd om later een groot kampioen te worden. ,,Voetbal was het ankerpunt van mijn bestaan.'' De Leeuw vindt de nuchterheid van Nederlanders inmiddels eerder uitzondering dan regel. ,,We zetten zo vaak onze nuchterheid opzij, dat de Belgen ons al knettergek vinden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.