Home

Achtergrond 305 x bekeken 6 reacties

Versoepeling op totaalverbod diermeel

Er zit beweging in het diermeeldossier. De Europese Commissie geeft in een nieuw beleidsplan (roadmap) voor de TSE-problematiek aan dat vervoedering van diermeel aan niet herkauwende dieren op termijn weer mogelijk moet worden.

Volgens onbevestigde berichten op internet zouden er mogelijk zelfs al voor de zomer versoepelingen van de maatregelen zijn te verwachten. In het beleidsplan schetst de Europese commissie de mogelijkheden om te komen tot versoepeling van de ban op diermeel in alle diervoeders. Daarbij is het wel duidelijk dat de ban op dierlijke eiwitten in herkauwervoeding blijft bestaan. Voor varkens en pluimveevoeders zullen de maatregelen als het aan de Europese Commissie worden verruimd. Daarbij gaat wel gelden dat soorteigen eiwitten niet in de voeders mogen voorkomen. Diermeel van varkens mag niet worden verwerkt in varkensvoeders, maar wel in pluimveevoeders. Pluimveediermeel mag wel in varkensvoeders worden verwerkt. De plannen staan of vallen met de beschikbaarheid van goede analysetechnieken. De nieuwste technieken zijn in staat om de herkomst van diermeelproducten te identificeren. De verwachting is dat de benodigde tests voor het eind van dit jaar praktijkrijp zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens

  Het scheelt een inkomen per bedrijf,maar laten ze A.U.B.opletten op de kwaliteit. Niet weer uit Engeland waar ze het destructiemateriaal te kort en te weinig verhitten met veel te weinig controle. paar minuten 70 graden. In nederl. =3 min./3bar/130graden. ABC/BSE Lochem

 • no-profile-image

  Patrick

  Stel dat er alleen voordelen aanzitten.
  Dan nog denk ik dat het weer mis zal gaan. De voerindustrie en voerhandelaren zijn alleen uit op winst, hoe dat maakt ze niet uit en zullen alles uit de kast halen om de winsten te verzilveren. Een verantwoordelijke keten, dus ook een transparante keten, wordt steeds belangrijker. Zelfs tot aan de supermarkt toe. Maar EU, CBL en industrie wil dat niet zie artikel Industrielobby wint: voedselstoplicht van de baan http://www.nietzomaar.eu/ Ik verwacht weer hele grote schandalen in de vee/vlees industrie met grote gezondheidsrisico's.

 • no-profile-image

  john

  hoeveel % soja import , en daarmee besparing van oerwoud , wordt er bereikt met deze maatregel? en misschien nog mooier is er een partij die diermeel vrij vlees wil gaan verkopen? dit lijkt me nog wel een praatje waarmee we de consument wat meer euro's uit de portemonnee kunnen trekken.

 • no-profile-image

  Rik

  Wat te denken van dierwelzijn, varkens en kippen zijn omnivoren en geen vegetariers. Dus met diermeel betere vertering, gezondere dieren, dus lagere voerkosten minder de dierenarts, minder medicijnen.
  Voor onze varkens en kippen wordt per kg minder betaald omdat de afvoer en verbranding van slachtafval grof geld kost en mogelijk als waardevolle eiwitbron weer geld kan opbrengen, dus hogere opbrengstprijs. Dus niks diermeelvrij vlees, slecht voor het dier en de boer, en uiteindelijk ook voor de consument door minder schade voor het milieu (zie eerdere opmerkingen)

 • no-profile-image

  Remco

  Ik moet het eerst nog zien gebeuren,maar het zou een grote stap vooruit betekenen voor de varkenshouderij. Het afweersysteem van een varken heeft hoogwaardig eiwit nodig,en dat is diermeel. De sector moet dit aanzwengelen als middel om het antibioticagebruik te verminderen.

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Gezien de huidige aanpak voerfabrieken betreft dioxine problematiek heb ik er een hard hoofd in

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.