Home

Achtergrond 474 x bekeken

'Versleping groot probleem veevoersector'

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat de veevoerindustrie scherper controleren op versleping van antibiotica en coccidiostatica vanuit de productie van medicinale voeders in mengvoeders.

Aanleiding is vrijwel afgerond onderzoek waaruit blijkt dat de situatie zorgelijk is. Dat zei Rik Herbes van de VWA vandaag op een bijeenkomst georganiseerd door Schothorst Feed Research. De VWA gaat volgens Herbes strenger handhaven en vaker inspecteren; twee maal in plaats van één keer per jaar. In november 2009 startte de VWA onderzoek om inzicht te krijgen in de omvang en het niveau van versleping.

De VWA nam voor de antibiotica-analyse bij 21 bedrijven in totaal 48 monsters. Voor onderzoek naar versleping van coccidiostatica zijn in totaal 32 monsters genomen bij 15 bedrijven. De precieze cijfers zijn nog niet openbaar. Volgens Herbes moet de sector echter werken aan oplossingen. De verwachting is dat binnen 1,5 tot twee jaar vanuit Brussel maximumwaarden aan versleping van antibiotica worden gekoppeld.

Herbes noemt het voorstel van de veevoerkoepel Nevedi om veevoeders antibiotica en coccidiostatica uit te faseren interessant. "Daar staat natuurlijk wel bij voorop dat de boer op het erf dan wel op een andere wijze de gezondheid van zijn dieren in de hand kan houden." Als mogelijke legale oplossingen om versleping tegen te gaan, kan na productie van medicinale voeders worden gespoeld met niet-medicinale voeders. Dit moet dan wel na afloop worden vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.