Home

Achtergrond 243 x bekeken

Verkoop aardappelproducten VS laagst in vijf jaar

De verkoop van diepgevroren aardappelproducten door Amerikaanse bedrijven is gedaald naar het laagste niveau in 5 jaar. Dat meldt het Amerikaanse marktbureau NPD.

In het eerste kwartaal van dit jaar is 0,4 procent minder kilo’s aardappelproducten verkocht dan in het eerste kwartaal van 2009. In de periode van april 2009 tot en met maart 2010 is 2,8 procent minder aardappelproducten verkocht dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

Als positieve ontwikkeling meldt de NPD dat de export van de vier Amerikaanse aardappelverwerkers in het eerste kwartaal is gegroeid met 13,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Maar gerekend met de periode van april 2009 tot en met maart dit jaar valt de export 4,6 procent lager uit.

De NPD stelt dat het eerste kwartaal van dit jaar laat zien dat de daling van de verkoop van diepgevroren aardappelproducten tot een eind is gekomen. Maar de verkoop zit nog lang niet op het niveau van een paar jaar geleden. Volgens de NPD heeft de export last van de gestegen koers van de Amerikaanse en Canadese dollar ten opzichte van de euro en de Australische dollar. Dat belemmert een verdere groei van de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.