Home

Achtergrond 202 x bekeken

Verkiezingsweer laat te wensen over

Wie vandaag gaat stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft geen dikke jas nodig, maar wel een paraplu.

Het wordt maximaal 21 graden Celsius, maar er vallen geregeld stevige buien en er is kans op onweer. Overdag is het bewolkt, volgens het KNMI. Het waait niet hard.

Hoewel het weer te wensen overlaat, zal dit de zetelverdeling waarschijnlijk niet beïnvloeden. Het KNMI zocht uit dat het weer in Nederland nauwelijks invloed heeft op de opkomstcijfers en de verkiezingsuitslagen. Het meteorologisch instituut vergeleek voor het onderzoek de weersomstandigheden tijdens alle Nederlandse verkiezingen in de afgelopen halve eeuw met elkaar.

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft een andere mening. Hij liet dinsdag weten dat de partijen rechts in het politieke spectrum garen spinnen bij slecht weer. Slecht weer beïnvloedt de opkomst volgens hem negatief. "Kiezers met lage inkomens vinden doorgaans minder goed de stembus. Een duidelijk lagere opkomst dan de 80 procent van de vorige keer zou ten voordele zijn van de VVD en ten nadele van SP, GroenLinks en PvdA. Een extra hoge opkomst zou andersom werken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.