Home

Achtergrond 245 x bekeken 1 reactie

Verburg: neem geen product Verre Oosten mee

Minister Gerda Verburg (Landbouw) roept reizigers die naar Japan, China, Zuid-Korea en Mongolië gaan op geen natuurproducten als souvenir of etenswaren mee terug te nemen.

In deze landen is een uitbraak van de zeer besmettelijke dierziekte mond-en-klauwzeer (MKZ), vooral in Japan.

Om onbedoeld verspreiding te voorkomen, is het volgens haar belangrijk dat toeristen alert zijn. Naast het niet meenemen van spullen, zoals jagerstrofeeën en huiden, moeten mensen daar ook oppassen met het bezoeken van boerderijen of het platteland.

De controles op Schiphol van vluchten uit die vier landen zijn al verhoogd, maar het is volgens Verburg beter als mensen de producten niet meenemen of ze zelf bij de douane aangeven. "Het is in ieders belang om die vreselijke dierziekte onder controle te krijgen'', zei de demissionaire bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Verburg is Nederland sinds 2001 vrij van MKZ. Ze zei dat landen elkaar moeten helpen bij de bestrijding van dierziektes. De nu getroffen landen kunnen gebruik maken van expertise van Nederland, zoals draaiboeken om de ziekte in te dammen. Er zijn nog geen Nederlandse deskundigen naar de landen gegaan, aldus de minister.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Is dit het einde van ongebreidelde import uit verre oorden? Wordt dit terug naar meer lokale producten? Ik mag het voor onze land en tuinbouw hopen! Eindelijk de oneerlijke concurentie de wereld uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.