Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

Verburg blij met oordeel zuivelexperts

Minister Verburg is tevreden over de voorlopige uitkomsten van een studie van Europese zuivelexperts.

"Ik kan er zeer goed mee leven". Zij en andere Europese ministers van Landbouw hebben tijdens de informele landbouwraad de afgelopen dagen in Spanje gesproken over de concept-conclusies van de High Level Experts Group on Milk.

Vooral de conclusie dat er niet wordt getornd aan verruiming van de quotering spreekt de minister aan. "De verruiming wordt niet op nul gezet. Het betekent dat wij de komende tijd de strijd kunnen aangaan voor verdere quotumverruiming om een zachte landing in 2015 mogelijk te maken".

De positie van de melkproducent wordt in het concept van de zuivelexperts versterkt. Verburg vindt het belangrijk dat daardoor ketenafspraken mogelijk worden, terwijl de positie van de coöperaties is gegarandeerd.

De prijsvorming moet transparanter, oordeelt de High Level Group. De minister verwacht dat daardoor zichtbaar wordt bij welke schakels in de keten de hoogste marges worden gemaakt.

Dat de experts het bestaande en snel inzetbare interventiesysteem aanmerken als een effectief instrument stemt eveneens tot haar tevredenheid. De definitieve uitkomsten worden eind deze maand of in juli verwacht. De minister zal de uitkomsten bespreken met LTO en NZO.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    lol

    Gewoon vaste marge afspraken maken, is er in een sector een plus in de marge gemaakt, gewoon laten terugvloeien naar de andere schakels.

Of registreer je om te kunnen reageren.