Home

Achtergrond 317 x bekeken

Verbruik stijgt bij brouwgerst boven productie

De Europese Unie verbruikt volgend graanseizoen 300.000 ton meer brouwgerst dan wordt geproduceerd.

Dat komt omdat de productie van brouwgerst in het seizoen 2010/1011 fors daalt. Dat blijkt uit gegevens van Stratégie Grains. Volgens het toonaangevende analysebureau oogst de EU dit jaar 10,1 miljoen ton brouwgerst. Dat is 28 procent minder dan de 14,0 miljoen ton die vorig jaar is geoogst. Het verbruik in de EU-lidstaten stijgt naar ruim 9,5 miljoen ton in seizoen 2010/2011, dat op 1 juli start. De export naar derde landen loopt op naar ruim 800.000 ton.

Het gevolg is dat er een tekort ontstaat van ongeveer 300.000 ton, constateerde directeur Han van der Veen van mouterij Holland Malt gisteren op een bijeenkomst in Mijnsheerenland van het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem). "In het huidige seizoen is sprake van een overschot van 4,2 miljoen ton. Je ziet dat de premie voor brouwwaardige gerst is gedaald tot onder de 5 euro per ton", aldus Van der Veen. "In seizoen 2007/2008 was sprake van een tekort van 100.000 ton in de EU. Toen varieerde de premie van 70 euro tot 93 euro."

Of het tekort gaat leiden tot sterke prijsstijgingen, vindt Van der Veen moeilijk te voorspellen. "Er is 5,7 miljoen ton gerst aangeboden voor interventie. Een deel daarvan is brouwwaardig. Niemand weet precies hoe groot de voorraad brouwgerst is", verklaart hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.