Home

Achtergrond 291 x bekeken 2 reacties

Vegan streaker krijgt celstraf en taakstraf

Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, is veroordeeld tot een cel- en taakstraf.

De rechtbank in Rotterdam achtte vandaag bewezen dat hij in maart 2009 in een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse 2500 nertsen heeft vrijgelaten. Naomi van der P. werd wegens gebrek aan bewijs voor hetzelfde vergrijp vrijgesproken.

De rechters legden Janssen 265 dagen celstraf op, waarvan hij er 180 niet hoeft uit te zitten. Ook moet hij een werkstraf uitvoeren van 240 uur. Als hij dat niet doet, moet hij nog eens 120 dagen de cel in. In afwachting van het proces werd het voorarrest van Janssen overigens geschorst omdat hij voor zijn zieke moeder wilde zorgen. De streaker zat vorig jaar tussen begin april en eind juni vast.

Justitie eiste twee weken geleden tegen beiden achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 24-jarige Janssen bekende dat hij de dieren heeft losgelaten. Van der P. (21) heeft altijd ontkend bij de nachtelijke actie betrokken te zijn geweest. De meeste nertsen werden na korte tijd weer gevangen. Vijftig dieren kwamen om, honderd nertsen bleven spoorloos. Janssen bevrijdde de beesten omdat hij wilde voorkomen dat ze zouden worden afgemaakt.

De rechters kwamen tot een lagere straf omdat Janssen het syndroom van Asperger heeft en mede daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Bovendien legde het Openbaar Ministerie (OM) in de tenlastelegging onvoldoende een vernieling uit, waardoor hij daarvoor niet kon worden veroordeeld.

De nertsenfokker diende twee weken geleden en schadevergoeding van ruim 4,5 ton in, vooral door het mislopen van inkomsten omdat de fokdieren onbruikbaar waren geworden door stress die ze opliepen door hun plotselinge vrijheid. Ook maakte Janssen fokkaarten met foklijnen kwijt. Omdat de vordering ingewikkeld is, stelden de rechters dat die moet worden ingediend bij de burgerlijke rechter.

De vegan streaker kreeg landelijke bekendheid door de tv-show van Paul de Leeuw. Hij liep met spreuken op zijn lijf gekleed in een onderbroek door het beeld. De Leeuw zette hem vervolgens te kijk door voor het oog van de natie de slip naar beneden te trekken. Van der P. en Janssen verschenen woensdag niet in de rechtbank, ook hun raadslieden waren niet aanwezig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J@gertje

  Wat een belachelijk lage straf.
  Dit betekend dat hij over een kleine 3 maanden weer vrij rondloopt en opnieuw rottigheid kan uithalen.
  Die 240 uur werkstraf is eveneens een lachertje.
  En de nertsenhouder kan voor de schade opdraaien.
  Te zot voor woorden.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Slachtoffer

  Inderdaad een lachertje! Is er nou niet eens een rechter die wakker wordt en in ziet dat het met die lage straffen niet meer kan. Want een slachtoffer is zo meestal heel zijn/haar leven het slachtoffer. Belachelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.