Home

Achtergrond 205 x bekeken

'Van der Laan wacht flinke uitdaging'

Eberhard van der Laan kan rekenen op een warm welkom in Amsterdam.

De gemeenteraad toonde zich woensdagavond tevreden met zijn voordracht, maar ziet wel een flinke uitdaging voor hem weggelegd. Bijvoorbeeld als het gaat om de economische crisis, maar ook op het gebied van oplopende spanningen in de stad tussen bepaalde groepen. Het geweld tegen homoseksuelen en joodse inwoners is daarvan een actueel voorbeeld.

,,Eberhard van der Laan is een Amsterdammer in hart en nieren'', zei de Amsterdamse VVD-fractieleider Robert Flos. ,,We zijn zeer blij. Ik denk dat hij steviger is op het gebied van integratie dan Cohen.'' Dat erkende ook zijn PvdA-collega Frank de Wolf, volgens hem mede door zijn achtergrond als advocaat. ,,Ik kan merken dat hij de repressieve kant begrijpt, maar dat hij ook oog heeft voor preventie.'' De Wolf noemde Van der Laan een realistische kandidaat die Amsterdam door en door kent.

Fractievoorzitter Marieke van Doorninck van GroenLinks, de partij die samen met VVD en PvdA een coalitie vormt, zei blij te zijn dat Amsterdam een burgemeesterskandidaat heeft. ,,Het is goed dat het zo snel is gegaan.''

Ook de SP toonde zich tevreden met de voordracht, aldus raadslid Remine Alberts. Ze zei Van der Laan te kennen als iemand die aandacht heeft voor iedereen. De SP hoopt dat hij zich sterk zal maken voor een hogere opkomst bij de verkiezingen en ziet een uitdaging voor hem ervoor te zorgen dat alle Amsterdammers meekomen in deze tijden van crisis.

D66-fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester liet weten alle vertrouwen te hebben in Van der Laan. ,,Ik denk dat hij uitstekend in staat is het burgermeesterschap te vervullen. Het is iemand die de stad goed kent en tijdens de informatieperiode van het nieuwe college omschreef hij de gevoelens van D66 goed tijdens mediaoptredens.'' Bouwmeester doelde daarmee op de problemen die zijn partij had met de benoeming van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher, waardoor D66 uiteindelijk een plek in het college misliep.

De gemeenteraadsleden zwegen in alle talen over de procedure en het verloop van de besloten vergadering, die ongeveer 2,5 uur duurde. Ze wilden niets kwijt over wie de andere kandidaten waren en met hoeveel stemmen Van der Laan is gekozen. Wie hier informatie over verstrekt, is strafbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.