Home

Achtergrond 305 x bekeken

Van Rooi gaat Milieukeurvlees leveren

Van Rooimeat wil Milieukeur varkensvlees blijven leveren via Proviande in Gieten en Leek.

Dat zegt directeur Mark van Rooi van Van Rooimeat. Van Rooimeat is sinds vorige week de nieuwe eigenaar van Proviande. Dat bedrijf ging begin vorige week failliet en werd na enkele dagen overgenomen door Van Rooi.

Proviande leverde in het noorden Milieukeurvlees uit de De Hoeve-keten. Na de overname vallen deze leveranties echter weg. Van Rooi heeft echter zijn eigen keten zo goed als klaar, zegt Mark van Rooi. Wel zal Proviande opnieuw moeten worden gecertificeerd. Van Rooi verwacht dat dat binnen enkele weken rond is. Van Rooi zegt ongeveer 15 varkenshouders te hebben die goed zijn voor de productie van ongeveer 1.500 Milieukeur-varkens.

Directeur Hans Verhoeven van De Hoeve bevestigt dat Van Rooi een eigen keten voor Milieukeur vlees opzet. "Het basiscertificatieschema voor Milieukeur is voor iedereen toegankelijk. Daarom profileren wij ons ook steeds meer als Keten Duurzaam Varkensvlees, om ons te onderscheiden." Dit vlees onderscheidt zich volgens Verhoeven door energiezuiniger productie, laag antibioticaverbruik, het gebruik van duurzame soja in het voer en afleidingsmateriaal voor de dieren. Tot voor kort was ook de berenmesterij een specifiek onderscheidend punt, maar dit is sinds kort onderdeel van het basisschema Milieukeur. Bij De Hoeve zijn nu 170 varkenshouders aangesloten die 13 tot 14.000 varkens per week leveren.

Volgens directeur Ruud Bakker van de Vereniging van Keurslagers beleverde Proviande ongeveer 45 keurslagers. Willen deze vlees blijven leveren uit De Hoeve-keten dan zullen ze op korte termijn een andere grossier moeten zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.