Home

Achtergrond 182 x bekeken 4 reacties

VVD en PvdA even groot, PVV groter dan CDA

De VVD en de PvdA halen in een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag 31 zetels. De PVV wordt de derde partij met 23 zetels, nog voor het CDA met 21 zetels.

Dat blijkt uit een voorlopige prognose van bureau Synovate in opdracht van de NOS, RTL en het ANP.

De VVD van leider Mark Rutte boekt negen zetels winst ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2006, maar verloor er zes vergeleken met de peilingen van vorige week. De PvdA van Job Cohen verliest twee zetels van het huidige aantal in de Kamer en komt net als de VVD op 31 zetels.

De voorlopige prognose belooft een lange, bloedstollende avond. Mogelijk komt er pas in de loop van donderdag duidelijkheid over de vraag wie de grootste wordt: de VVD of de PvdA.

Het lijkt er wel op dat de PVV van Geert Wilders de derde partij van het land wordt, nog voor het CDA van Jan Peter Balkenende, dat nog slechter scoort dan verwacht. De christendemocraten verliezen bijna de helft van hun kiezers en komen op een historisch dieptepunt van 21 zetels. Wilders wint maar liefst veertien zetels ten opzichte van de Kamerverkiezingen in 2006 en scoort ook veel meer dan in de jongste peilingen het geval was.

De SP verliest tien zetels en komt op vijftien, GroenLinks wint er vier en komt op elf, D66 wint er zeven en komt op tien, de ChristenUnie verliest een zetel en komt op vijf, de SGP staat stabiel op twee, de Partij voor de Dieren verliest en zetel en houdt er één over en Rita Verdonk verdwijnt uit de Kamer.

De voorlopige prognose is gebaseerd op een exitpoll tot ruim een half uur voor de stembureaus om 21.00 uur sloten.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wij komen nu als agrarische sector heel ver van de politiek staan met het wegvallen van het CDA en dat is een gigantisch probleem voor agrarisch Nederland.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  CDA stond te ver van hun eigen achterban af in de afgelopen periode.

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer wat zijn we stoer. Voer eens wat uit in de praktijk ipv het wijzende vingertjes, als ambetenaar de kans gehad en toen kon je het niet en nu zit je beetje te schoppen de hele tijd
  Jammer dat dierenpoes ook weer 2 zetels krijgt, gaat de NL belastingbetaler weer een hoop geld kosten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat een misantropen zijn jullie boeren toch. Melkveehouder, er is nooit enig moment geweest dat het CDA het voor de achterban heeft opgenomen. Jullie dachten dat ze dat deden, maar daarvoor was en is het ook een notoire leugenaarsbende. En Varkenshouder: met jullie stinkende bedrijven kun je niet ver genoeg van politiek en samenleving af staan! Wat mij betreft wordt het CDA door de nieuwe regering bij wet verboden. Dat zou eindelijk een controleerbare wet worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.