Home

Achtergrond 183 x bekeken

Uitvoer tarwe en mais stemt Franse exporteurs tevreden

De Franse graansector heeft een uitstekend exportseizoen achter de rug. De totale uitvoer is veel hoger uitgekomen dan aanvankelijk werd verwacht.

Volgens de agrarische dienst Agreste komt dit vooral door de gedaalde koers van de euro tegenover de dollar. Door deze gunstige ontwikkeling komt de eindvoorraad aan granen lager uit dan oorspronkelijk werd gevreesd.

Volgens de laatste schattingen heeft Frankrijk dit seizoen 16,5 miljoen ton tarwe en 7,1 miljoen ton mais uitgevoerd. Behalve de eurokoers hebben volgens Agreste ook de hogere vrachtkosten een rol gespeeld. Dat leidde er toe dat Frankrijk vooral op nabijgelegen markten beter kon concurreren tegen landen die hun graan van grotere afstand moeten aanvoeren. Tarwe gaat dan ook vooral naar Noord- en Midden-Afrikaanse landen terwijl mais met name wordt afgezet bij de buren in Noord-Europa.

Bij zachte tarwe komt Agreste aan het eind van het seizoen op een voorraad van 2,7 miljoen ton, terwijl in april nog werd uitgegaan van 3,5 miljoen ton. Bij mais wordt de eindvoorraad geraamd op 2,6 miljoen ton, tegenover een eerdere schatting van 2,7 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.