Home

Achtergrond 303 x bekeken 2 reacties

'Uiennoteringen moeten anders'

Het comité uienhandel van handelsplatform Frugi Venta overweegt te participeren in de uiennoteringen.

Momenteel wordt onderzocht of daarvoor draagvlak is in de uienhandel. Als de uitkomst positief is, wil Frugi Venta toewerken naar een meer objectieve notering. De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) heeft een oriënterend gesprek over de toekomst van de notering gevoerd met Frugi Venta, commissie in Goes en LTO. Doel is te komen tot een eenduidiger notering.

Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité uienhandel van Frugi Venta: "We kijken of hier behoefte aan is. Als dat zo is, pleiten we voor een notering op basis van een gewogen gemiddelde. De prijs voor een cel van 100 ton weegt nu even zwaar mee als die van één van 1.000 ton. Zo kan die kleine partij de markt bepalen."

Verder wil Gunter ook dat de klasse van de partij een belangrijkere rol gaat spelen. "Mij lijkt het goed om onderscheid te maken tussen klasse I, II en industrie. En over de sortering moeten we het dan ook hebben, want in het Noorden is het aandeel grof veel groter dan in het Zuiden. En wat is de leveringstermijn?"

Gunter ziet het liefst een notering op basis van alle transacties. "Als de aandelen Shell op de AEX-beurs op een groot scherm worden vertoond, waarom moeten we over uienprijzen dan zolang steggelen? Gewoon alle transacties opgeven en gaan rekenen. Dan moet de notering wel overeenstemmen met wat handel en boer ondervinden. Daar heb je dan niet veel discussie meer voor nodig en het bemoeilijkt manipulatie."

Frugi Venta schrijft zijn leden aan om de mening te peilen. Of er iets gebeurt, hangt dus daar vanaf. "Telers willen graag voor het nieuwe seizoen duidelijkheid. Daar werken we aan."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Uiennoteringen moeten helemaal niet anders. Momenteel is de handel nog levendig en divers. De uienhandel kenmerkt zich juist door redelijk grote openheid in prijzen en handel en minder machtsconcentratie. Waarom onderscheid tussen een partij van 100 ton en 1000 ton? Het lijkt wel of het per se groter en geconcentreerder moet. Wat een onzalig idee. Kijk naar hardfruit of groenteteelt waar het toe leidt: machtsconcentratie, ondoorzichtigheid in prijsvorming en structureel lagere prijzen voor de producent. Om dit te bereiken zijn jarenlang mooie praatjes gehouden zoals in het artikeltje. Misschien zie ik het verkeerd, maar dergelijke mooie praatjes komen me te bekend voor. We hebben nu een simpele noteringen waar elke boer mee uit de voeten kan

 • no-profile-image

  Teler

  Waarom moet alles hier in Nederland vlak en gelijk voor iederéén. Het lijkt wel op communisme. Weet je, de één is slimmer dan de ander in zaken doen en weet precies waar zijn informatie weg te halen. Als we niet meer dat vrije hoog houden, wordt het een hele saaie boel.
  Banken zeuren ook vaak over contracten en overéénkomsten met leveranciers, ik vind het hele matige oplossingen om het beste boven te halen.
  De noteringen zoals die er nu zijn geven een prima beeld weer, alleen wie het niet past wil weer wat anders bedenken.
  Uien is een risicovol gewas wat prijs betreft en dat moet zeker zo blijven. Er komen nieuwe telers bij, maar er haken er ook weer af omdat bij die laatste catergorie de verkeerde beslissingen worden genomen bij teelt of verhandelen.
  Nou en dat houdt het aantrekkelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.