Home

Achtergrond 160 x bekeken

Uien ontwikkelen zich langzamer, maar goed

Zaaiuien staan er goed bij, ondanks de achterstand van tien tot veertien dagen. Dat zeggen teeltspecialisten.

"De ontwikkeling gaat niet heel erg snel, maar het valt mee", omschrijft Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant zijn bevindingen in het veld. "Het warme pinksterweer heeft de gewassen goed gedaan. We hebben gewoon hoge temperaturen nodig. Vocht is er wel."
Voor de bewaring van producten, zoals uien, zijn koude nachten juist weer welkom.

De uienteelt loopt in het Zuidwesten zo’n tien dagen achter, zegt Remijn. "Dat geldt voor zowel zaai- als plantuien. Het aanbod van plantuien begint normaal gesproken rond 1 juli. Dit seizoen verwacht ik niet dat er op 10 juli veel plantuien worden verhandeld. Misschien worden ze naar voren geschoven als er een gat valt tussen oude en nieuwe oogst. Dan worden ze vroeger gerooid. Telers nemen dan genoegen met minder kilo’s."

Telers van winteruien kunnen een slaatje slaan uit de situatie, denkt Remijn. "Die zijn ook wat later. Waarschijn begint de oogst eind juni. Verder staan ze er best goed voor. Maar er zijn er niet zoveel van, ik schat een paar honderd hectare."

Voor wat betreft de zaaiuien staan de vroeggezaaide exemplaren er onregelmatiger bij dan laat gezaaide. "De kiemkracht is stukken minder is als het koud is."

Luuk Kok, uienspecialist bij Agrifirm, ziet dat er voldoende planten per strekkende meter staan. De groeiachterstand is in de noordelijke helft van het land zo’n twee weken. "Het is hier ook koud geweest."

Welk effect dit op de handel heeft, is volgens Kok moeilijk in te schatten. "Ligt eraan hoe de ontwikkeling vordert. En aan de voorraad, want dat blijft voor iedereen gissen. Met de ramadan kunnen we leeg raken. Aan de andere kant is de markt grillig."

Wat er ook gebeurt, het uienseizoen 2009/2010 wordt door Kok bestempeld als grandioos. "Als het een beetje door loopt, raken we uitverkocht. Hopelijk gaat de afzet van zaaiuien naadloos over in de plantuienhandel."

Of registreer je om te kunnen reageren.