Home

Achtergrond 156 x bekeken

'Twitterdebat is stille kakofonie'

Een aantal politici, onder wie Femke Halsema, Alexander Pechtold en André Rouvoet, gaan woensdagavond met elkaar in debat op Twitter.

Eerder op de dag debatteren politici met elkaar op de netwerksite Hyves.

RTL Nieuws organiseert het Twitterdebat en Frits Wester is de debatleider. Vijf vragen aan internetjournalist Francisco van Jole over het politieke debat op Twitter.

Is het de eerste keer dat er een politiek debat op Twitter wordt gehouden?

,,Tijdens de Europese verkiezingen heb ik bij Radio Online al een twitterdebat gehouden. We lieten toen een aantal politici twitteren en bij ons in de studio zaten analisten om commentaar te geven op de tweets. Dat was heel leuk. Ik ben blij dat Frits Wester dit organiseert. Hij is een bedreven twitteraar.''

Is een debat op Twitter wel goed te volgen?

,,Het is niet echt gemakkelijk het debat te volgen. En als er veel politici meedoen volgen de tweets elkaar in hoog tempo op en kan het debat behoorlijk onoverzichtelijk worden, omdat niet altijd duidelijk is wie er nou op wie reageert. Zo'n twitterdebat is eigenlijk een stille kakofonie. Wil je echt wat aan zo'n debat via Twitter hebben, kun je beter politici één op één met elkaar in debat laten gaan.''

Is het wel mogelijk om op Twitter een goed inhoudelijk debat voeren?

,,Een tweet heeft maar 140 tekens. Met als gevolg dat je nog meer een cultuur van 'oneliners' krijgt, omdat je er inhoudelijk maar weinig in kwijt kan. Maar het kan wel, heb ik gezien. Soms zitten er echt pareltjes tussen.''

Hoe moeilijk is het voor politici om op Twitter te debatteren?

,,Een goede tweet moet voor zichzelf spreken. Je hebt maar 140 tekens, dus een goede tweet componeren kost echt tijd. Wat je in een debat niet hebt. Zo'n twitterdebat vraagt meer en iets anders van de politici dan een gewoon debat.''

Hoeveel mensen volgen zo'n debat?

,,Ik verwacht dat tienduizenden mensen het debat zullen volgen. Natuurlijk bereik je lang niet alle Nederlanders. Maar op Twitter zitten wel de pioniers en die volgen dit debat. De politici weten ook dat er heel veel journalisten meekijken. Die verspreiden de tweets wel en vermenigvuldigen zo het bereik.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.