Home

Achtergrond 224 x bekeken

Tetra Pak komt met nieuwe productiewijze UHT-melk

De Zwitserse fabrikant van melkverwerkingsapparatuur Tetra Pak heeft een nieuwe manier voor de productie van houdbare melk (UHT) ontwikkeld.

Naar eigen zeggen gaat het om een revolutionaire verandering die kan resulteren in een halvering van de productiekosten en tijdsbesparing van 90 procent. De verschillende stappen die rauwemelk in de fabriek ondergaat, zoals pasteurisatie, standaardiseren en ontromen, zijn door Tetra Pak teruggebracht tot één proces. Het zogenoemde Onestep-systeem zorgt volgens Tetra Pak voor een besparing van energie en water van meer dan 35 procent.

Daarbij zou de afvalstroom met 60 procent verminderen door een efficiënter reinigingsproces van de apparatuur en door gebruik van minder verschillende opslagtanks. "Het hele proces is veel efficiënter dan de conventionele oplossingen", zegt directeur Bengt Eliasson van Tetrapak. Op arbeidskosten kan daardoor flink worden bezuinigd. De totale vermindering van de CO2-voetafdruk bij de productie van UHT-melk komt volgens Tetra Pak uit op 40 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.