Home

Achtergrond 275 x bekeken

Terechte naheffing overdrachtsbelasting

De naheffing overdrachtsbelasting bij de vestiging van een tuinbouwbedrijf is terecht. Wel oordeelt de rechtbank Den Haag ambsthalve dat de vergrijpboete van 25 procent moet worden vernietigd vanwege het pleitbare standpunt van X BV.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Den Haag de volgende:

X bv koopt van drie verschillende verkopers een perceel bouwrijp gemaakt tuinland. Verkopers A en B oefenden er vóór de sluiting van de koopovereenkomst een glastuinbouwbedrijf uit en hebben de opstallen vóór de levering aan X bv verwijderd. Verkoper C had de verkochte percelen vóór de koop door X bv in gebruik als landbouwgrond zonder opstallen en heeft de percelen in die staat geleverd.

Bij de verkrijging heeft X BV zich beroepen op de vrijstelling voor bouwterrein en heeft slechts € 3.750 aan overdrachtsbelasting voldaan. In geschil zijn de naheffingsaanslag overdrachtsbelasting ad € 198.813 en de vergrijpboete van 25 procent.

Rechtbank ’s-Gravenhage oordeelt ambsthalve dat de vergrijpboete moet worden vernietigd vanwege het pleitbare standpunt van X bv. De naheffing is wel terecht, omdat de percelen bij drie verschillende verkopers in gebruik waren en kadastraal afzonderlijk waren geregistreerd. Er was dus sprake van drie fysiek gescheiden onroerende zaken die zich voor zelfstandig gebruik leenden. Dat X bv de verschillende percelen kennelijk alleen tezamen heeft willen verwerven, doet hier niet aan af. X heeft ten onrechte de vrijstelling geclaimd. Het beroep van X bv is deels gegrond.

Meer informatie: Rechtbank 's-Gravenhage, EK, 27 april 2010, nummer AWB 09/7228

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.