Home

Achtergrond 604 x bekeken 1 reactie

Tarweprijs CZAV op 115 euro na nabetaling

De eindprijs voor tarwe van oogst 2009, geleverd aan coöperatie CZAV, komt met een nabetaling van 15 euro op 115 euro per ton.

"Telers vinden dit een mooi resultaat", zegt Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV.

Van deze prijs worden geen op-, overslag of bewaarkosten meer in mindering gebracht. Voor gerst betaalt CZAV uiteindelijk 105 euro per ton.

Telers leverden een record hoeveelheid graan van 360 duizend ton tarwe en gerst aan de CZAV. Het grootste gedeelte hiervan is geleverd aan CZAV-vestigingen in Zuidwest-Nederland. Een kleiner deel werd kort na de oogst vanuit de schuur van de teler geleverd.
De meeste telers, zo’n 95 procent, kozen voor het verkoopsysteem met voorschot en kans op nabetaling. In augustus vorig jaar werd het voorschot van 100 euro voor tarwe en 95 euro voor gerst bekend gemaakt. Dat voorschot was gebaseerd op de mondiale markten op dat moment. Deze is sterk onderhevig aan schommelingen.

"Deze nabetaling is redelijk ten opzichte van de markt en het voorschot", reageert Francke. "Telers reageren dan ook positief, ze hadden dit niet verwacht en vinden het een mooi resultaat. Natuurlijk is de prijs op zich marginaal. Dat heeft alles met het niveau van de wereldmarkt te maken. Deze nabetaling ligt boven het tienjarig gemiddelde."

In de maanden rond de jaarwisseling liet het prijsverloop voor tarwe een daling zien, stelt de coöperatie. "Pieken waren er voor aanvang van de oogst en aan het eind van het seizoen. Het hele jaar door is het moeilijk geweest om brouwgerst rendabel te verkopen. Ook de markt voor voergerst is het hele seizoen laag."

Kosten konden dankzij de droge weersomstandigheden tijdens de oogst worden beperkt. Vochtgehaltes waren gunstig, drogen was niet nodig.

Telers die het tarweras Tataros oogstten met meer dan 12,5 procent eiwit en daarvoor een teeltregistratie invulden, ontvangen nog een premie van 2 euro per ton, waarmee de uitbetaling in totaal komt op 117 euro per ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    115 euro/ton, "telers vinden dit een mooi resultaat" aldus de adjunct-direkteur van CZAV. vraagje: wat zijn dit dan eigenlijk voor telers? of wat is dit voor een adj.-direkteur

Of registreer je om te kunnen reageren.