Home

Achtergrond 256 x bekeken 2 reacties

Tarweoogst Europa valt tegen

De Europese tarweoogst komt uit op 143 miljoen ton, 2,1 miljoen ton minder dan eerder beraamd. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA.

Extreme weersomstandigheden in de Oost-Europese landen (Polen, Hongarije en Slowakije) zijn de belangrijkste oorzaak.
De tarweproductie in Polen daalt naar verwachting met 600.000 ton, terwijl in Hongarije en Slowakije naar verwachting respectievelijk 300.000 en 200.000 ton minder wordt geoogst. Eerder stelde de USDA de verwachte oogst al bij voor Rusland (winterverliezen).
Daar staat tegenover dat schade aan de oogst in Oekraïne volgens de laatste beramingen meevalt, terwijl in Amerika hoger dan verwachte opbrengsten per hectare worden gerealiseerd. De wereldwijde tarweproductie komt nu volgens de USDA uit op 668,52 miljoen ton, waar eerder 672 miljoen ton was beraamd.
De geschatte wereldvoorraden aan het eind van het seizoen komen neer op 193,93 miljoen ton, waar eerder 198,09 miljoen ton was beraamd. In de Europese Unie is de verwachtte eindvoorraad gedaald van 18,22 miljoen naar 16,12 miljoen ton. De voorraden zijn ten opzichte van de consumptie nog altijd hoog.
De lagere oogstraming stuwt de prijs van tarwe op internationale markten in Chicago en Parijs daarom beperkt. In de Verenigde Staten wordt gevreesd voor de kwaliteit van tarwe. Het eiwitgehalte van het gewas zou gemiddeld minder goed zijn dan gebruikelijk. De relatief lage waarde van de euro tegenover de dollar schaadt bovendien de handelspositie van de VS.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ED

    Het is redelijk normaal om sceptisch te zijn over de Is-US beleid tov Europa, maar omdat ze in Brussel zo naief zijn, halen ze uit maximale resultaat. In 2008 was de bankensector de grootste economische activiteit, dit ondanks de hoge energieprijzen in dat jaar in jullie gebied. Ook een Europeaan met gezond verstand kon nagaan dat er iets niet juist was. In Europa (o.a. Brussel) is iedereen zo met de details bezig, dat er te weinig mensen door de bomen het bos nog kunnen zien. voorbeeld: CO2 rechten zijn ALLEEN in het leven geroepen omdat dan de banken er ook met hun klauwen aan kunnen zitten, terwijl CO2 belasting een stuk logischer is. Maar daar in Brussel denken ze dat het een soort melkquotasysteem is.

  • no-profile-image

    veehouder

    Is dat dat ze dat schrijven om hun eigen prijs om hoog te houden? zelfde manier als toen hun hele bank systeem naar de knoppen ging? trokken eerst Europa er bij voor ze het bekend maakte dat ze naar de knappen waren?

Of registreer je om te kunnen reageren.