Home

Achtergrond 552 x bekeken 2 reacties

'Strengere regels nodig voor veehouderij'

Intensieve veehouderij brengt risico's met zich mee voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld Q-koorts en antibioticaresistente bacteriën.

Om die te beperken zijn strengere regels nodig. Dat heeft directeur Laurent de Vries van GGD Nederland vandaag gezegd tijdens een congres over veeteelt en volksgezondheid.

"Volksgezondheidsbelangen in relatie tot veeteelt zijn onvoldoende in de wet verankerd'', zei De Vries. Hij vindt dan ook dat de wet op sommige punten moet worden aangescherpt. Zo pleit hij voor strengere vergunningseisen voor de bouw van megastallen. Ook wil hij dat dierenartsen bedreigende ziektes vaker melden bij de GGD'en.

Verder vindt GGD Nederland dat onderzoekers en beleidsmakers aan de humane en de veterinaire kant nauwer samen moeten werken. Nu verloopt de communicatie volgens De Vries moeizaam omdat er tegengestelde belangen in het spel zijn, die van de volksgezondheid en die van de landbouw. Er moeten heldere afspraken komen over welke risico's aanvaardbaar zijn en welke niet, aldus De Vries.

"We hebben de afgelopen tien jaar de nodige crises gehad'', zei de GGD-directeur. "Denk aan mond- en klauwzeer, varkenspest, vogelgriep, Q-koorts en antibioticaresistente bacteriën. Als we niets doen, is het wachten op de volgende crisis.''

Ook voormalig landbouwminister Cees Veerman, een van de sprekers op het door GGD Nederland georganiseerde congres, vindt dat Nederland keuzes moet maken. "Er moet een duidelijke en nieuwe visie komen op hoe Nederland om wil gaan met intensieve veehouderij. Ook moet de overheid duidelijkheid bieden aan ondernemers'', zei Veerman.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wat een

    varkenspest 1997

  • no-profile-image

    gert

    Veerman heeft toch al bepaald waar Natura 2000 moet komen,de rest is landbouw ,wegen of stad,heeft zeker als minister nog wat vergeten,hij heeft toch visie als voorzitter van Natuurmonumenten

Of registreer je om te kunnen reageren.