Home

Achtergrond 154 x bekeken

Spannende race om nieuwe Duitse president

Het is de Bondsvergadering nog niet gelukt een nieuwe president van Duitsland te kiezen.

Geen enkele kandidaat kreeg vanmiddag bij de eerste stemronde in het Rijksdaggebouw in Berlijn de vereiste absolute meerderheid.

De uitslag is een flinke domper voor bondskanselier Angela Merkel (CDU). Zij had de premier van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen, Christian Wulff (CDU), als kandidaat naar voren geschoven. Haar centrumrechtse coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP heeft in de Bondsvergadering een absolute meerderheid van 644 zetels. Maar 44 kiesmannen en -vrouwen uit haar eigen kamp lieten Merkel bij de geheime stemming in de steek: Wulff kreeg slechts 600 stemmen.

499 kiesmannen en -vrouwen stemden op de gepensioneerde dominee en voormalige DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck, die door de sociaaldemocratische SPD en milieupartij de Groenen naar voren was geschoven. 126 stemmen werden uitgebracht op de prominente gepensioneerde West-Duitse journaliste Luc Jochimsen, die kandidaat was gesteld door Die Linke, een partij van ex-communisten en linkse oud-SPD'ers. Frank Rennicke, de kandidaat van de extreem rechtse NPD, kreeg drie stemmen.

Voor omstreeks 15.15 uur staat het begin van de tweede stemronde gepland. Als dan weer niemand de absolute meerderheid krijgt, is in een derde stemronde de relatieve meerderheid voldoende. Die Linke heeft al aangekondigd voor een eventuele derde stemronde een lange schorsing aan te vragen om zich te beraden op haar positie. Met steun van Die Linke zou Gauck in de derde ronde verzekerd zijn van een overwinning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.