Home

Achtergrond 508 x bekeken

Schrikziekte met management te lijf

Eenvoudige managementmaatregelen kunnen mogelijk de zogenoemde schrikziekte onder koppels veeskuikenouderdieren voorkomen.

Dat staat in het blad voor opfokkers en vermeerderaars Bravo. Schrikziekte wordt sinds 2003 vrij regelmatig gemeld. Bij de ziekte raakt een koppel ouderdieren zonder aanwijsbare reden in paniek. Er ontstaat schade aan de dieren en de productie vliegt omlaag. De ziekte komt vrijwel altijd voor bij koppels vleeskuikenouderdieren van ongeveer een jaar oud.

Volgens de jongste inzichten zou de schrikziekte ontstaan doordat de hennen in een koppel in een negatieve energiebalans komen. De hennen van ongeveer een jaar oud groeien niet, maar produceren wel. Ze hebben echter geen vetreserve en gaan daardoor spierweefsel afbreken om aan de energiebehoefte van hun lichaam te voldoen. Dit gaat gepaard met een verlaging van het serotoninegehalte in het bloed.

Serotonine is een stof die een rol speelt bij de zenuwprikkeloverdracht. Volgens onderzoekers zou dat lagere gehalte van serotonine de eigenlijke oorzaak zijn van het ontstaan van schrikziekte. De dieren vertonen een gedragsverandering en hyperactiviteit. Schrikziekte kan mogelijk snel tot staan worden gebracht door hoge gehaltes van het aminozuur tryptofaan toe te dienen. Tryptofaan is een bouwsteen voor serotonine.

Het advies om schrikziekte te voorkomen is om te zorgen voor een goede gelijkmatige gewichtstoename van de hennen en geen overwicht te creëren bij het begin van de productie. De eiwitopname moet worden beperkt en er moet geen overmatige spieraanzet zijn. De dieren moeten als het maar even kan wat meer vet aanzetten.

Schrikziekte is een probleem dat niet alleen in Nederland voorkomt. Er zijn ook gevallen bekend uit Polen, Duitsland, Engeland Denemarken en Italië. Frappant is ook dat de hanen vrijwel nooit last hebben van deze ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.