Home

Achtergrond 200 x bekeken

Schiphol: geen grip op ganzen rond luchthaven

Schiphol zegt geen grip te hebben op grote groepen ganzen die zich rond de luchthaven ophouden.

"Ze vliegen over ons heen om in de omliggende gebieden naar eten te zoeken'', aldus een woordvoerster van Schiphol maandag. Een Boeing 737 van Royal Air Maroc maakte zondagavond een noodlanding op Schiphol nadat het toestel in botsing was gekomen met vogels. Volgens de woordvoerster heeft Schiphol al anderhalf jaar geleden de noodklok geluid over de toename van vooral ganzen rond de luchthaven.

Daarop is er een regiegroep gevormd, die de groei van de ganzenpopulatie moet tegengaan. De provincie Noord-Holland is een project begonnen om de populatie op peil te houden door ganzen af te schieten en ganzeneieren te bewerken zodat ze niet kunnen worden uitgebroed.

De luchthaven besteedt veel aandacht aan het verjagen van vogels op het luchthaventerrein, aldus een woordvoerster. Er zijn zestien vogelwachters in dienst die de start- en landingsbanen 24 uur per etmaal proberen vrij te houden van vogels. Desondanks is het aantal vogelaanvaringen op Schiphol vorig jaar fors toegenomen: ruim zeven botsingen per 10.000 vliegtuigbewegingen. Een jaar eerder was dat nog ruim vier aanvaringen. Het vliegverkeer had in 2009 vooral veel last van torenvalken en buizerds.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.