Home

Achtergrond 170 x bekeken

Rutte: ministersposten snel verdelen

Bij de onderhandelingen over een regeerakkoord moeten de partijen die met elkaar praten, tegelijkertijd de ministersposten verdelen en mensen erbij zoeken.

De formateur zou dan nog in één dag de formatie kunnen afronden. Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte vandaag in een toelichting op zijn streven voor 1 juli een nieuw kabinet te hebben.

Door het regeerakkoord te beperken tot vijf à tien bladzijden met hoofdlijnen over bezuinigingen en hervormingen, kunnen partijen niet alleen snel een nieuw kabinet vormen, maar hebben de nieuwe ministers ook nog de ruimte om zelf hun beleid vorm te geven. De VVD wil overigens hoogstens acht ministeries. De namen van VVD-kandidaten heeft Rutte al in zijn hoofd zitten.

Het nieuwe kabinet kan dan al in 2011 snijden in onder meer ontwikkelingssamenwerking en de uitvoering van de sociale zekerheid. Bezuinigingen waarvoor nieuwe wetgeving nodig is, kunnen dan voor 2012 op de agenda komen te staan.

Op de vraag met welke partijen de VVD het snelst een akkoord kan sluiten, herhaalde Rutte geen enkele partij uit te sluiten. Vanaf het begin van de verkiezingscampagne heeft de VVD-leider benadrukt dat vooral de afstand tot de PvdA heel groot is. Een paars kabinet is daarom heel onwaarschijnlijk. Maar ook tegen kandidaten op de rechterflank kwam Rutte met bezwaren. Het CDA saneert te kil in de zorg en op de AOW, de PVV is op economische terrein te links.

Ook als zijn partij de grootste wordt, kan er nog wel een coalitie tussen CDA en PvdA uit de bus komen, vreest Rutte, zeker als het CDA na een eventueel terugtreden van Jan Peter Balkenende een leider van wat linksere signatuur zou kiezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.