Home

Achtergrond 257 x bekeken 5 reacties

Rosenthal verkent coalitie met VVD en PVV

Informateur Uri Rosenthal begint vandaag verkennende besprekingen rond een coalitie waar de grootste partij, de VVD, en de grootste winnaar, de PVV, deel van uitmaken.

Rosenthal spreekt daartoe met alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. In die gesprekken toetst Rosenthal, tevens VVD-senator en vertrouweling van VVD-leider Mark Rutte, of zo’n coalitie kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal. Dat betekent dat een meerderheid in de Tweede Kamer zich verbindt aan een coalitieakkoord. Voor de Eerste Kamer geldt een dergelijke binding niet, maar moet een coalitie wel kunnen rekenen "op een zekere mogelijkheid om te regeren", aldus Rosenthal. De PVV is momenteel niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Rosenthal meldde dat de koningin in de opdracht aan hem sprak van "de moeilijke situatie waarin het land nu verkeert". De informateur maakte een vergelijking met 1935, bij het tweede kabinet-Colijn. Ook toen was sprake van een crisis, zowel financieel-economisch, als politiek.

Volgens Rosenthal is het uniek in Europa dat de grootste fractie slechts circa 20 procent van de stemmen achter zich weet; de drie grootste fracties hadden niet eerder minder dan 100 zetels.

De informateur spreekt nu eerst met Rutte, en daarna volgen de andere fractievoorzitters, in volgorde van grootte van de fractie. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen volgt vanavond als laatste; hij heeft vandaag verplichtingen in het buitenland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burgertje

  Ik hoop dat er volgende week een nieuw kabinet staat met VVD en PVV en evt. cda, d66. Dan word er tenminste weer werk van gemaakt om te voorkomen dat we als Nederland nog langer "onbestuurd" door modderen!! Dit kost ons land heel veel geld!! Om het een en ander gemakkelijker te maken is het misschien een idee om de hoeveelheid ambtenaren met minimaal 30% te verminderen want dan hebben de overblijvende zeker geen tiid om al die onnodige regelgeving te verzinnen! Ook zou het goed zijn om de kieswet te veranderen en alle partijen die minder dan 5% stemmen hebben geen plaats in de 1e en 2e kamer te laten bezetten!! Dit voorkomt veel gezeik en gezever!!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Burgertje, Geweldig analyse die je maakt. De CDA die wil wel met VVD en PVV, die hebben te veel lijken in de kast liggen, en willen niet graag dat een ander die ontdekt.
  Ze zullen ook zeker gaan voorstellen dat er een kiesdrempel moet komen va 5%, niet in het belang van democratie, maar om hun eigen ongemak te groot is. Men niet weerbaar is, en de zekerheid altijd te groot is geweest. Mensen die niet zien dat de wereld snel veranderd en alles bij het oude willen laten zullen dat voor gaan stellen. Te bang, te veel religie in de genen? Bij tweede kamer verkiezingen zouden bij drempel van 5 %, SGP en CU weg zijn geweest, D66 en Groenlinks weg zijn geweest en ook de PvdD en de boeren zullen allemaal weer eensgezins achter de CDA aanlopen. Hoe kortzinning wil je zijn in een eeuwendurige democratie. Aha, verhoudingen mogen niet verschuiven in een democratie, is dat het!!!! Make my day!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Gertje, alle door jou zogenaamde ellende, is een gevolg van beleidslijnen en visies van partijen die 10% plus aan zetels hebben gehaald in het verleden, dus zeg maar de zogenaamde visionairs van CDA en VVD, die niet verder keken dan hun eigen belang en alles wat niet in hun straatje past als eng benoemt. Waren ze in slaap gesukkeld omdat ze toch wel 10% plus aan zetels haalden? Tja, de koffie moet op elke dag het zelfde tijdstip gedronken worden, er mag niet te veel vandaag gebeuren, en morgen moet een copie van vandaag zijn, anders raakt de gemiddelde CDA'er volledig van slag. Kortzinniger kan het echt niet hoor!!!! En trouwens versplintert zeg je, is dat de schuld van de kleine partijen als SGP en CU die minder als 5% zetels haalden, en hoe versplinteren zij nu het hele democratische proces??? Snap je wel wat democratie is vraag ik me dan af??

 • no-profile-image

  gertje

  Patrick, wat neuzel je toch over veranderingen. Je doet alsof je tot veranderingsgezinden hoort, maar intussen ben je zo behoudend als de neten. Als veranderingen revolutionair lijken dan ga je erachter staan, zo gauw ze zich in een traag tempo voltrekken zet je je hakken in de klei als een echt verstokte reactionair. Die kiesdrempel moet er natuurlijk komen. Wat nieuw is en goed, overschrijdt die grens heus wel. Nu zorgt de verregaande versplintering voor niets dan ellende.

 • no-profile-image

  Patrick

  Aanvulling is 2006

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.