Home

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

Resistente schimmel neemt toe in ziekenhuizen

Resistente schimmels vormen een toenemend probleem in de humane gezondheidszorg.

Dat blijkt uit de resistentiegegevens in de Nederlandse ziekenhuizen, die vandaag in Utrecht zijn gepubliceerd. Mogelijke oorzaak is het gebruik van schimmelbestrijders in de landbouw. Problematisch is vooral de multi-triazole resistente (MTR) Aspergillus fumigatus, die dodelijk kan zijn. De schimmels zijn vermoedelijk verder verbreid dan tot nu toe is aangenomen.

Schimmels die uit de bodem zijn geïsoleerd, blijken de MTR-resistentie te hebben ontwikkeld. Dat heeft Wagenings onderzoek aangetoond. In de landbouw worden verschillende schimmelbestrijders ingezet, waarin azolen als werkzame stof voorkomen. "Waarom de azole-resistentie zich ontwikkelt in het milieu is onduidelijk, maar het kan komen door het gebruik van azole-bevattende schimmelbestrijders", aldus microbioloog Paul Verweij.

Verweij denkt dat de toenemende resistentie te maken heeft met het gebruik van schimmelbestrijders in de gezondheidszorg, maar ook als bestrijdingsmiddel in de landbouw. Verweij schat dat jaarlijks zestig tot 120 mensen overlijden als gevolg van een infectie met een resistente schimmel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koetje

    Geweldig beste Jan Braakman,bij AGD zijn jullie echt fantastisch bezig,vermeld in het vervolg even de volledige lijst van producten waar ook ook schimmelbestrijders in worden verwerkt.Dit spul wordt ook veel in verf en matrassen gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.