Home

Achtergrond 146 x bekeken

Rechter en griffier doodgeschoten in Brussel

In het Justitiepaleis in Brussel heeft een man donderdag een rechter en een griffier doodgeschoten. De dader is er te voet vandoor gegaan.

De schutter trok rond 11.15 uur in een van de zittingszalen van het vredesgerecht een vuurwapen en schoot vervolgens gericht op de griffier en een vrouwelijke rechter. Volgens een rechter van het hof van beroep zijn beide slachtoffers aan hun verwondingen overleden.

De Belgische demissionair-minister van Justitie Stefaan De Clerck zei het een drama te vinden dat de schietpartij in een vredesgerecht plaatsvond omdat vredesrechters volgens hem de rechters zijn die het dichtst bij de bevolking staan.

Een vredesgerecht is een Belgische rechtbank die wordt voorgezeten door een rechter, die meestal snel uitspraak doet in eenvoudige zaken. De functie van zo'n rechtbank is min of meer vergelijkbaar met die van een kantongerecht in Nederland.

Demissionair-premier Yves Leterme heeft via een woordvoerder laten weten de schietpartij donderdagmiddag met minister De Clerck en de Belgische demissionair-minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom te bespreken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.