Home

Achtergrond 293 x bekeken

Rechtbank buigt zich over brandgevaar stal

De rechtbank van Den Bosch heeft zich gebogen over brandgevaar in stallen.

Wakker Dier heeft de gemeente Boxmeer gedaagd, omdat die een vergunning heeft verleend voor de bouw van een varkensstal die volgens Wakker Dier ’vuurgevaarlijk’ is. Wakker Dier ziet de zaak als een proefproces en hoopt ermee betere brandpreventieregels voor stallen en betere naleving van de huidige regelgeving af te dwingen.

De zaak gaat over een nieuwe stal van een varkenshouder uit het Brabantse Vortum-Mullum in de gemeente Boxmeer. Het gaat om een zeugen- en biggenstal die bestaat uit drie compartimenten die oppervlaktes hebben van respectievelijk 4.988, 4.323 en 2.934 vierkante meter.

Wakker Dier wil dat een compartiment maximaal 2.500 vierkante meter is. Daarmee zou het aantal dieren dat bij een brand omkomt worden beperkt.

Naast deze zaak loopt nog een soortgelijke zaak van Wakker Dier bij de rechtbank in Zutphen. Ook met die zaak wil de organisatier bereiken dat er strengere regels komen voor brandpreventie in stallen.

De rechtbank van Den Bosch doet uitspraak binnen zes weken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.